Izložba “Balkanska putovanja Karla Absolona (1908.-1922.)”

Arheološki muzej u Zagrebu i Veleposlanstvo Češke Republike u Republici Hrvatskoj pozivaju na otvorenje izložbe “Balkanska putovanja Karla Absolona (1908.-1922.)” u srijedu, 18. rujna 2019. s početkom u 12 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložba je realizirana u sklopu kulturnog programa FOUR SEASONS of CZECH CULTURE i ostaje otvorena do 6. listopada 2019. godine.

Karel Absolon (16. lipnja 1877. – 6. listopada 1960.) bio je češki arheolog, geograf, paleontolog i speleolog, rođen u Boskovicama (Moravska). Absolon je bio unuk paleontologa Jindřicha Wankela. Tijekom studija na Karlovom sveučilištu u Pragu započeo je sa speleološkim istraživanjima u špiljama Moravský kras (Moravski krš) u Moravskoj (danas Češka republika). Godine 1907. postaje kustos Moravskog muzeja u Brnu i profesor paleoantropologije na Karlovom sveučilištu u Pragu, 1926. godine.

Njegova najpoznatija postignuća su paleoantropološka otkrića na lokalitetu Dolní Věstonice, koja uključuju poznatu figuricu Venere. Radio je na sustavnom mapiranju špilja Moravský kras (Moravskog krša), uključujući Macocha jamu i pećine Pekárna, Punkevní i Kateřinská. Također je istraživao krške špilje na Balkanu, u Francuskoj i Engleskoj.

Izložba „Balkanska putovanja Karla Absolona“ dočarava deset njegovih putovanja po Balkanu (1908.-1922.). Tada je istraživao u to vrijeme još nepoznati Dinarski krš, pravio je fotografije etnografskog karaktera te se nakon putovanja dopisivao s jugoslavenskim znanstvenicima tog vremena (Gorjanovic-Kramberger, Langhoffer, Schiebel, Hawelka, Narodni muzej itd.).

Autor izložbe: Mgr. Petr Kostrhun, Ph.D. (Ravnatelj Centra za kulturnu antropologiju, Moravské zemské muzeum, Pavilon Anthropos Brno)

 

Izvor:

http://amz.hr/

http://www.amz.hr/naslovnica/program-czech-culture/balkanska-putovanja.aspx

 

 

 

 

Odgovori