Izložba “Kad spomenici ožive”

U ponedjeljak 16. rujna u Galeriji Nova (Teslina 7) u Zagrebu se otvara izložba pod nazivom „Kad spomenici ožive“. Riječ je o izložbi radova hrvatskih suvremenih umjetnica i umjetnika koji su se u zadnjih dva desetljeća opirali normalizaciji društveno političkih fenomena vremena i prostora u kojem živimo. U fokusu izložbe su fenomeni vremena danas vezani uz odnos prema memoriji, temporalnosti političkih opredjeljenja, vrijeme povijesnih amnezija i slično. Na izložbi se isprepliću osobne razine iskustva i povijesne kolektivne memorije u radovima, upisivanje memorije u fizički i medijski javni prostor, poetski i meditativni pristup značenju i modernističkoj formi spomenika u radovima, društveni fenomeni i eksperimentalni pristup ideji spomenika kao i njegovoj, te radikalno kritički i politički pristup u djelima. Novonastali radovi izložbe problematiziraju aktualnu situaciju u društvu danas, revizionizam i normalizaciju fašizma.

 

Na izložbi će biti zastupljeni radovi slijedećih autora: Miro Vuco, Antej Jelenić, Darije Petković, Boris Vidaković, Bojan Mrđenović, Tomislav Pletenac, Sanja Potkonjak, Mladen Stilinović, Pasko Burđulez, Luiza Margan, Igor Grubić, Sandro Đukić, Nika Radić, Marko Marković, Slaven Tolj, Sanja Iveković, Tanja Dabo, Neli Ružić, Božena Končić Badurina, Zoran Pavelić, Dalibor Martinis, Siniša Labrović, Željko Badurina, Jana Dabac. Izložba „Kad spomenici ožive“ dio je projekta Refreshing Memory kojim se želi educirati o pozitivnim praksama i potencijalnim modelima očuvanja forme i digniteta spomenika, radničkog pokreta i antifašističke memorije.

 

Izložba je organizirana u suradnji uz financijsku potporu Vijeća srpske nacionalne manjine u Zagrebu i Srpskog narodnog vijeća. Kustosica izložbe je Davorka Perić (na fotografiji) čiji intervju sa njom možete pročitati na web stranicama Nacionala na ovom linku:

 

https://www.nacional.hr/peric-polovica-spomenika-nob-u-je-unistena-a-nitko-ne-traga-za-krivcima/

 

Izvor: https://www.nacional.hr/kad-spomenici-ozive/

 

Dodatne poveznice:

 

https://www.portalnovosti.com/izlozba-kad-spomenici-ozive-iduci-tjedan-u-galeriji-nova-i-skd-u-prosvjeta

 

https://p-portal.net/izlozba-kad-spomenici-ozive/

 

 

 

Odgovori