Otvorena izložba ‘Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!’ u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu

U Hrvatskome državnom arhivu otvorena je 12. rujna 2019. izložba Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj! nastala kao rezultat suradnje triju baštinskih ustanova s područja Međimurja: Državnog arhiva za Međimurje, Muzeja Međimurja Čakovec i Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec. Otvorenju su prisustvovali ravnateljice i ravnatelji ustanova koje su sudjelovale u njezinoj pripremi: ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje, Jurica Cesar, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec, Ljiljana Križan. Autorica izložbe, viša kustosica u Muzeju Međimurja Čakovec, Ana Šestak, okupljenima je približila povijesne prilike koje tematizira izložba. Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati do 26. rujna u Hrvatskome državnom arhivu.

 

Izvor: http://www.arhiv.hr/hr-hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/241/oamid/1633

 

 

Otvorena izložba ‘Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!’

 

Izložba u povodu 100. obljetnice ujedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom ‘Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!’ otvorena je u četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

 

Autorica izložbe Ana Šestak istaknula je kako je 9. siječnja 1919. godine, jedan od najvažnijih datuma cjelokupne međimurske povijesti. To je dan kada je donesena Rezolucija o pripojenju matici zemlji, podsjetila je dodavši kako je Rezoluciju javno izglasovalo oko 10.000 ljudi koji su se toga dana okupili na Franjevačkom trgu u Čakovcu.

 

Izložba počinje, napomenula je, pregledom stanja u Međimurju početkom 20. stoljeća kad usporedno teku procesi pomađarivanja s borbom za očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta.

 

Tema o Međimurcima u Prvom svjetskom ratu izravno utječe na događaje koji čine okosnicu izložbe, istaknula je dodavši kako je “međimurska revolucija” u studenom 1918. bila vojna akcija za oslobođenje Međimurja.

 

Tu su izlošci, naglasila je, o radu Narodnoga vijeća za Međimurje, pripremama za drugi pohod i ulazak hrvatske vojske na Badnjak 1918. u Međimurje te o Velikoj narodnoj skupštini u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine.

 

Podsjetila je i kako su se, nakon odlaska mađarske vojske i civilne vlasti, trebali normalizirati život te ustrojiti hrvatska uprava, ali je to čak i nakon konferencije u Trianonu otežavala mađarska promidžba.

 

Premda su se Međimurci zajedno s cijelom Hrvatskom našli u novom “suženjstvu”, ipak je, smatra, ostvarena težnja da se Međimurci ujedine s matičnim narodom.

 

Izložbu su zajednički ostvarili Muzej Međimurja u Čakovcu, Državni arhiv za Međimurje i Knjižnica Nikola Zrinski iz Čakovca.

 

Izložba “Domorodci! Medjimurci! suženjstvu je našemu kraj” u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu otvorena je do 26. rujna.

 

Izvor: https://www.hina.hr/vijest/10162236

 

 

Odgovori