Odgovor Snježane Koren na prozivke predsjednika braniteljske udruge Zorana Marasa

Povjesničarka Snježana Koren odgovorila je u razgovoru za portal Net.hr na izjave predsjednika braniteljske udruge Zorana Marasa koji ju je prozvao kao autoricu udžbenika povijesti.

 

 

UDŽBENIK NA UDARU

PROFESORICA KOJU SU VETERANI NAPALI ZBOG ‘SRPSKOG ZBJEGA’:

‘Pogrešno me citiraju, ovo je opasno i loše za zemlju’

 

NET.hr

Autor: Đurđica Klancir

30.08.2019.

 

Razgovarali smo s dr. Snježanom Koren, autoricom udžbenika iz povijesti koju je prozvao šef braniteljske udruge Zoran Maras

 

Glavna tema press konferencije koju su sazvale tri braniteljske udruge (Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske) bili su medijski istupi političara Milorada Pupovca, ali jedan od braniteljskih lidera, Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH, nasljednik Josipa Klemma, obrušio se i na udžbenik iz povijesti u kojem se piše o “zbjegu” Srba nakon Oluje i u kojem se, navodno, tvrdi da su “Hrvati prognali 200 tisuća Srba”.

Maras je poimence prozvao i autoricu, povjesničarku Snježanu Koren radi iskrivljavanja istine (“do pomirbe mora doći, ali na istinitim činjenicama”, govorio je), mahao je i kopijom stranice iz udžbenika, a u zaključnom dijelu press konferencije, kada su novinari pitali što branitelji očekuju od premijera, Maras je naglasio da očekuje da “reagira i oko kurikuluma.”

Ovo nije bilo prvi put da braniteljske udruge očekuju da budu uključene i konzultirane oko načina na koji se u hrvatskim školama podučava povijest, posebno u segmentu Domovinskog rata, ali povjesničarka, dr. Snježana Koren, pročelnica Katedre za metodiku nastave povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i bivša voditeljica radne skupine za kurikulum povijesti, bila je ipak neugodno iznenađena jer je se tako proziva i – barata pogrešnim navodima.

Što zaista piše u udžbeniku?

U njezinom kabinetu, na Filozofskom fakultetu, zajedno listamo udžbenik Povijesti za osmi razred osnovne škole koji ona potpisuje. Na stranici 291. obrađuju se Bljesak i Oluja i naglašava se da je oslobađanjem hrvatskog teritorija u vojnim akcijama od 1992. do 1995. godine, te kasnije mirnom reintegracijom Podunavlja, obnovljena teritorijalna cjelovitost Hrvatske i omogućen povratak brojnik hrvatskih prognanika i izbjeglica u domove koje su morali napustiti. A onda slijedi dio o srpskim izbjeglicama.

“Srpsko stanovništvo s tih područja većinom je izbjeglo u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju odmah nakon početka vojnih djelovanja. Preostali su malobrojni stanovnici, uglavnom stariji ljudi. No, sljedećih mjeseci dogodila su se ubojstva nekoliko stotina srpskih civila te pljačka i palež napuštene srpske imovine. Dio srpskih izbjeglica sljedećih se godina vratio u svoje domove, no njihov je povratak bio usporavan ili sprječavan”, stoji u udžbeniku Povijest 8 koji potpisuje profesorica Koren.

Uz temu je i fotografija srpskih izbjeglica i potpis: “Srpsko stanovništvo nakon Oluje napušta Hrvatsku. Ne zna se točan broj ljudi koji su otišli, no procjene govore da je otišlo oko 100.000 ljudi, uz nekoliko desetaka tisuća onih koji su već prije napustili to područje. Mnogi su se naselili u području oko Banje Luke, drugi su otišli u Srbiju, neke su srpske vlasti naselile na Kosovu.”

NET.HR: Kako komentirate činjenicu da vas je predsjednik Udruge specijalne policije prozvao zbog načina na koji je u vašem udžbeniku prikazano razdoblje nakon Oluje? On je posebno spomenuo navod da su Hrvati nakon Oluje prognali 200 tisuća Srba…

KOREN: Takva konstatacija u udžbeniku ne postoji. Formulacija u udžbeniku je drugačija. Zanimalo bi me na temelju čega je gospodin Maras došao do takvog navoda.

NET.HR: Jesu li prijevodi vašeg udžbenika za manjine možda drugačiji u ovom segmentu?

KOREN: Ne, ne bih rekla. Ja sam pisala samo jedan tekst i morao bi biti identičan i u udžbeniku na latinici i u eventualnim prijevodima na jezike manjina.

NET.HR: Gospodin Maras je apelirao na premijera da se pozabavi kurikulumom jer braniteljske udruge nisu zadovoljne kako se prikazuje Domovinski rat u školskim udžbenicima. No, ovo nije prvi put da se iskazuje to nezadovoljstvo.

KOREN: Naravno, svatko ima pravo iskazati nezadovoljstvo i svoje mišljenje. No, opasno je kada se traži da se točno određeno gledanje na povijest propiše kao jedino moguće. Radi se o narušavanju ustavnih vrednota, slobode mišljenja i slobode govora. A to je loše za zemlju koja je relativno nedavno izašla iz represivnog sustava.

Svako pisanje o prošlosti, a osobito u kondenziranoj udžbeničkoj formi, temelji se na selekciji događaja. Nikada ne možete napisati sve. Samo je pitanje što ćete odabrati i u kakvom su odnosu činjenice koje ćete spomenuti. No, ovdje se radi o tome da se opovrgava pravo autoru koji potpisuje udžbenik svojim imenom i prezimenom da autonomno obavi tu selekciju i zahtijeva se usvajanje točno propisanog narativa.

 

(…)

 

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

https://net.hr/danas/hrvatska/profesorica-koju-su-veterani-napali-zbog-srpskog-zbjega-pogresno-me-citiraju-ovo-je-opasno-i-lose-za-zemlju/

 

 

‘Hrvatska nema veze s NDH, a njen temelj je Domovinski rat’

 

Udruge branitelja i specijalne policije sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su komentirali nedavne izjave čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da Hrvatska postaje “čimbenik nestabilnosti”

 

(…)

 

“Očekujemo da se prekine ustašizacija Domovinskog rata i branitelja. Kao i rehabilitacija četništva i komunističkog antifašizma koja se čak očituje u udžbenicima povijesti za nacionalne manjine gdje se navodi da “su Hrvati nakon Oluje prognali preko 200 tisuća Srba”. Postavlja se pitanje da li mi poštujemo međunarodne presude Haaškog tribunala – istaknuo je Maras te pozvao ministricu Divjak da reagira.”

https://www.24sata.hr/news/hrvatska-nema-veze-s-ndh-a-njen-temelj-je-domovinski-rat-645941

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/branitelji-ocekuju-istragu-protiv-pupovca-hrvatska-nema-veze-s-ndh-1341472

 

 

One comment

Odgovori