Poziv za prijavu na znanstveni skup “Mare nostrum / Naše more (1069. – 2019.)”

HAZU Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu i Hrvatski pomorski muzej Split organiziraju znanstveni skup “Mare nostrum / Naše more (1069. – 2019.)” povodom 950. obljetnice prvog spomena Jadrana „našim morem“ (Hrvatski pomorski muzej Split, Tvrđava Gripe, Glagoljaša 18, 12 studenog 2019).

 

Petar Krešimir IV „kralj Hrvatske i Dalmacije„ (Croatiae Dalmatiaeque rex) povodom priširenja svoje države na kopnu i na moru, izdao je 1069. godine u Ninu ispravu u kojoj istočni dio Jadrana naglašava i proklamira „našim morem“.  Hrvatski su knezovi i kraljevi, već preko dva i po stoljeća prije, vladali istočnom obalom Jadranskoga mora i često bili stvarni gospodari ovoga mora, ali to im nije priznavao vrhovni gospodar ovih obala i njihovih gradova, odnosno bizantskog temata Dalmacije. Petar Krešimir IV, kojemu je uspjelo ujediniti hrvatski teritorij s dalmatinskim uz pristanak i odobrenje bizantskog cara, postao je i gospodar ne samo onih dijelova jadranske obale i otoka koji su se nalazili izvan dalmatinskih gradova nego i onih pred njima i uz njih, pa je on s pravom mogao prvi put u povijesti Hrvatske države nazvati ovo more „našim morem“. Zbog toga je ova isprava prvi javno izraženi, danas poznati izraz hrvatske dominacije na ovome moru, jedan najjači oslonac naših prošlih prava na ovo more, u prošlosti hrvatsko i danas hrvatsko. Od tada pa do danas hrvatsko more svjedočilo je burnim povijesnim mijenama, događajima i protagonostima  koji su stvarali njegovu povijest.

 

Iako hrvatska znanost i historiografija obiluje mnoštvom spoznaja o našem moru i krajevima koje ono oplakuje, 950. obljetnica prvog spomena Jadrana „našim morem“ prigoda je za širenje i dopunu saznanja novim istraživanjima i prinosima.

 

HAZU Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu i Hrvatski pomorski muzej Split organiziraju znanstveni skup na temu „našeg mora“. Ovim skupom nastojat ćemo donijeti nova saznanja o povijesti istočnog dijela Jadrana, kontinuitetu života na Jadranu proteklih tisućljeća kojeg su Hrvati uspješno održali, arheološkim i podmorskim nalazima, pomorskim putovima i trgovini tijekom tisućljeća, povijesnom tijeku razvoja pomorstva na Jadranu, tehnološkom i gospodarskom razvoju, brodogradnji i brodarstvu….

 

Hrvatska je primorska i pomorska zemlja, što rado ističemo i dičimo se time, no činjenica je da u nas, na planu pomorske povijesti i baštine, još uvijek nedostaju neka analitička djela i sinteze, a osobito s aspekta kulturoloških, antropoloških i etnoloških istraživanja i obrada. Na tom tragu, nova saznanja koja bi donio ovaj skup, bio bi vrijedan prinos hrvatskoj pomorskoj povijesti, iz koje se može iščitati i mnogo drugih podataka o vremenu i prostoru, odnosno najplodonosnijem razdoblju hrvatskog pomorstva. Povijest hrvatskog pomorstva i vrijedna građa koju baštinimo, a čuva se u privatnim i Državnim arhivima te raznim institucijama i muzejima, a koja još uvijek nije dostatno valorizirana važan su segment hrvatske nacionalne povijesti, ali i nezaobilazan dio sredozemnog, odnosno svjetskoga pomorstva.

 

U prilogu dostavljamo prijavni list za izlaganje na skupu. Molimo Vas da ispunjenu prijavu sa sažetkom dostavite na e-mail adresu simpozij.nase.more@gmail.com do 15. rujna 2019. godine. Sažeci će biti objavljeni u knjizi sažetaka, dok je tisak zbornika radova predviđen za 2021. godinu.

 

S poštovanjem

 

Inicijativni odbor

Akademik Davorin Rudolf

Prof. dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu

Dr. sc. Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split

 

 

HPMS-znanstveni skup

 

 

 

 

Odgovori