“Putevima Nikole Tesle” postaje prva znanstveno-kulturno-turistička ruta na svijetu

ZAGREB, 13. kolovoza 2019. (Hina) – Znanstveno-kulturno-turistička ruta Putevima Nikole Tesle ulazi u proces certifikacije kao prva službena kulturna ruta Vijeća Europe posvećena nekom inovatoru i znanstveniku, izvijestio je ‘Klaster puteva kulture’ koji poziva sve zainteresirane da se priključe tom projektu.

Na projektu već nekoliko godina rade članovi međunarodnog Klastera puteva kulture i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i SAD-a.

S obzirom na to da obuhvaća dva kontinenta, to je ujedno i prva znanstveno-kulturno-turistička ruta na svijetu.

Institut za kulturne rute Vijeća Europe uvrstio je Puteve Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli biti značajni za Dunavsku regiju.

“Lani smo predstavili projekt u Bukureštu te očekujemo da postane, ne samo prvom certificiranom rutom Vijeća Europe, već i prvom UNESCO-ovom rutom posvećenom nekom inovatoru”, kazala je predsjednica upravnog odbora Klastera Manuela Graf.

Podsjetila je i da je arhiv Nikole Tesle već pod UNESCO-ovom zaštitom kao vrijedno svjetsko naslijeđe.

 

Ruta povezuje Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku i SAD

 

Ruta u Hrvatskoj povezuje Senj, kao mjesto u kojem je stolovao Teslin otac te Smiljan kao rodno mjesto znastvenika. Slijede Gospić i Karlovac, u kojima je Tesla pohađao osnovnu i srednju školu. Tu je niz manjih mjesta kroz ličko-senjski i karlovački kraj u kojima se, ponajprije zahvaljujući lokalnom stanovništvu, pronalaze tragovi Teslina djetinjstva. Zagreb, u kojem je Tesla boravio nekoliko puta, uključuje i Tehnički muzej Nikola Tesla sa zanimljivim demonstracijskim Tesla kabinetom.

Zanimljiva je hidroelektrana na rijeci Krki, kao prva u Europi koja je proradila na principima Tesline izmjenične struje, te stara hidroelektrana Ozalj kod Karlovca. Ruta ima značajan potencijal, ne samo za mjesta vezana za Teslu, nego i za ona u kojima se i danas časti njegovo životno načelo stvaranja, suradnje i napretka, humanosti i sinergije, ističe se.

U Srbiji ruta obuhvaća Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla vidio i obišao kad je 1892. godine posjetio Beograd. Tu je i Negotin kao rodni grad znanstvenika Đorđa Stanojevića te deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede u Srbiji, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su ponajviše zahvaljujući velikom prijateljstvu i suradnji Tesle i Stanojevića.

Na ruti je i Muzej Teslina omiljenog pjesnika Jove Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, zatim manastir Šišatovac, odakle potječe Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru, Teslina suvremenika, prijatelja i svojevrsnog suparnika.

Tesla je 1878/79. živio i prvi put u životu radio u Mariboru, pa je taj grad značajan za razvoj europskih Puteva Tesle, a Slovenija kao lider u primjeni inovacijskih tehnologija u turizmu važna je točka rute. Kako je Tesla studirao u Grazu i Pragu, ruta obuhvaća i ta dva grada. Slijede Budimpešta, Strasbourg i Pariz, gdje je radio i ostavio traga, a tu je još i SAD, gdje je proveo veći dio života.Klaster umrežava gotovo 50 institucija i organizacija iz područja kulture i turizma, poduzetnike i fakultete, u nekoliko zemalja Europe i SAD-a

 

Iz Hrvatske se uključile brojne organizacije i entuzijasti

 

Jedna od članica Klastera je i Udruga „Nikola Tesla – genij za budućnost“, krovna organizacija zaslužna za institucionalno pozicioniranje Tesle u hrvatskom društvu Dosad su ostvarili značajne institucionalne aktivnosti (preimenovanje Tehničkog muzeja u Tehnički muzej Nikole Tesle, uvođenje Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije, koji se obilježava 10. srpnja, na dan Teslina rođenja), ali i stvorili stabilnu i respektabilnu platformu koja u Hrvatskoj okuplja vrhunske znanstvene i obrazovne stručnjake.

Rutu podržava i Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba kroz rad dr. Daniele Angeline Jelinčić, stručnjakinje za kulturni turizam. IRMO ima dugogodišnju suradnju s Vijećem Europe odnosno UNESCO-om.

“Ovakva bi ruta bila vrlo značajna za razvoj kulturnog turizma Hrvatske, no i za promicanje kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga, a što IRMO njeguje kroz niz svojih projekata”, smatra dr. Jelinčić.

Zadovoljstvo što je među nosiocima međunarodne rute Putevima Tesle u Hrvatskoj, izrazila je i Helena Bulaja Madunić čiju je izložbu ‘Nikola Tesla – Mind from the Future’ pogledalo više od 120.000 posetitelja, a koja je sada postavljena u Mađarskoj.

 

Tesla nas treba ujediniti, a ne poticati sukobe na nacionalnoj razini

 

Klaster puteva kulture također želi iskazati tugu i osudu, te se ograditi od svih negativnih napisa i projekata vezanih uz Nikolu Teslu koji se pojavljuju u medijima proteklih mjeseci, a koji neprimjerenim aktivnostima i izjavama potiču na mržnju i sukobe na nacionalnoj razini.

To je u potpunosti u suprotnosti s idejama Nikole Tesle, kao i s radom Klastera, a posebno hrvatskih članica Klastera, koje su za svoj izniman dugogodišnji rad na promociji Tesle, dobitnici i brojnih međunarodnih priznanja.

U nadi da će nas Tesla ujediniti, Klaster puteva kulture još jednom poziva sve zainteresirane, koji žele raditi u duhu Tesle, da mu se priključe u razvoju međunarodne rute Putevima Tesle. Jer Tesla bi trebao biti tema za poticanje zajedništva, tolerancije i uzajamnog poštivanja.

 

Izvor: https://www.hina.hr/vijest/10141607

 

 

Odgovori