“Skrb za duh nacije. Prilozi za povijest nakladništva Matice hrvatske” (uredili Damir Barbarić i Stjepan Damjanović)

Nakladništvo predstavlja najvažniji i najprepoznatljiviji segment cjelokupna dosadašnjeg rada Matice hrvatske. Pokrenuto u teškim materijalnim, prosvjetnim i političkim prilikama ilirskoga pokreta sa svrhom kultiviranja »domorodnoga duha« i »obrazovanja hrvatskoga naroda u najširem smislu, sredstvom korisnih knjiga«, Matičino je nakladništvo tomu narodu podarilo više od 8000 naslova knjižnih, periodičkih i diskografskih izdanja objavljenih u Zagrebu, a zahvaljujući Matičinim ograncima i diljem Hrvatske te u inozemstvu. O tradiciji i značenju Matičina nakladništva održan je 2017. znanstveni skup na kojemu je desetak izlagača obradilo središnje tematske, disciplinarne i problematske sastavnice povijesti toga nakladništva za koje se bez pretjerivanja može reći da predstavlja »svijetlu stranu povijesti hrvatske kulture« (Stjepan Damjanović).

 

U ovome zborniku sa spomenuta skupa objavljeno je dvanaest radova o Matičinu udjelu u oblikovanju hrvatske kulture, posebice u području književnosti, jezikoslovlja, povijesti, filozofije, glazbe i prijevodne literature.

 

O povijesti Matičina nakladništva pišu STJEPAN DAMJANOVIĆ, STIPE BOTICA, IVO PRANJKOVIĆ, JOSIP LISAC, SUZANA COHA, ŽELJKO HOLJEVAC, STIPE KUTLEŠA, JURE VUJIĆ, STANISLAV TUKSAR, BOJAN MAROTTI i DAMIR BARBARIĆ.

 

biblioteka: ZBORNICI I MONOGRAFIJE

cijena: 200,00 kn

broj stranica: 292

uvez: tvrdi uvez

dimenzije: 16 x 24 cm

godina izdanja: 2019.

izdavač: Matica hrvatska

mjesto: Zagreb

ISBN: 978-953-341-141-5

područje: bibliofilija, filozofija, glazba, hrvatska povijest, jezikoslovlje, kroatistika, kulturna povijest, povijest književnosti, umjetnost

 

PDF-ovi

Sadržaj

Urednička napomena

Lahorka Plejić Poje: Matica hrvatska i stvaranje književnoga kanona

 

http://www.matica.hr/knjige/skrb-za-duh-nacije-1272/

 

 

Odgovori