Simo Rajić, “Između Hrvata i Srba”

U izdanju Profila objavljena je u Zagrebu 2017. godine autobiografska knjiga Sime Rajića “Između Hrvata i Srba: ostati svoj u olovnim vremenima nije bilo lako”.

 

Autobiografija Sime Rajića koja je temeljena na njegovim sjećanjima te raznovrsnim dokumentima, bilješkama, intervjuima koji prate opisane događaje. Simo Rajić je političar koji je bio jedan od predstavnika hrvatskih Srba u doba osamostaljenja Hrvatske te je bio istaknuti sudionik događaja u ono vrijeme. Autor opisuje tri faze svojega života počevši od mladosti i lokalnog rukovodstva, druga faza nastavlja se na događanja i iskustva iz političke domene zadnjeg desetljeća socijalističke Hrvatske te naposljetku o njegovom odvjetničkom djelovanju gdje se susreće s problematikom položaja Srba u Hrvatskoj. Posebna pozornost u knjizi pridana je procesu osamostaljenja Hrvatske 1990.-1991. godine kada je Rajić bio saborski zastupnik te je bio predstavnik hrvatskih Srba koji su se zalagali za miran proces hrvatskog osamostaljenja, opisuje zašto plan nije uspio.

 

Boris Rašeta: Simo Rajić odan je i svom srpskom narodu i svojoj hrvatskoj domovini; ni prema jednome nije zgriješio, ali ni jednome ne želi ostati dužan. U tom je smislu bio i predestinirana žrtva – Rajić je htio biti vjeran oboma, u vremenima koja su tražila isključivost. To je i uzrok njegove političke tragedije, ili drame. Ovo su sjećanja čovjeka dobre volje, koji je pisao ono što je bilo, a ne ono što je izmaštao. Mnogima se neće svidjeti; ni vatrenim Srbima, ni ostrašćenim Hrvatima, ni ljevici, ni desnici, njegove pasuse upotrebljavat će kao oružje, ali to je cijena koju mora platiti svaka dobra literatura.

 

Izvor: https://znanje.hr/product/izmedju-hrvata-i-srba/256153

 

Dodatne informacije:

 

https://vijesti.hrt.hr/413392/rajic-o-socijalizmu-sram-me-stvari-koje-su-u-socijalizmu-dugo-trajale

 

https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-politika/ispovijest-bivseg-potpredsjednika-sabora-hrvatskog-srbina-i-domoljuba-nema-veceg-srbina-od-mene-ali-protiv-sam-ulaska-srpskih-stranaka-u-vladu/6693975/

 

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/simo-rajic-tesla-bi-se-danas-sramio-srpskog-roda-i-hrvatske-domovine-foto-20171113

 

 

Odgovori