Staša Babić, “Metaarheologija – Ogled o uslovima znanja o prošlosti”

“Knjiga koja će i široj kulturnoj, naučnoj i intelektualnoj javnosti konačno objasniti čime se to arheologija bavi, razbiti zablude o tome da arheolozi iskopavaju stare lonce i zakopano blago, već ubedljivo pokazati da oni proizvode znanje o prošlosti, koje je od vitalnog značaja za našu sadašnjost, za dinamično društvo i za nas same, danas i ovde…”

 

 

Knjiga Staše Babić Metaarheologija – ogled o uslovima znanja o prošlosti spada u red najvažnijih novijih knjiga u srpskoj arheologiji, a ravnopravno stoji rame uz rame s elitnim knjigama iz oblasti teorijske arheologije u svetu. Njena važnost za srpsku kulturu i nauku je višestruka. Pre svega za arheološku zajednicu kojoj ukazuje na mogućnosti prevazilaženja epistemološke hipohondrije i teorijskog i metodološkog zakrčenja puteva, što su problemi čitave discipline, ne samo u Srbiji, već i globalno. S druge strane, pročitana kako valja, ona će i široj kulturnoj, naučnoj i intelektualnoj javnosti konačno objasniti čime se to arheologija bavi, te razbiti zablude da arheolozi iskopavaju stare lonce i zakopano blago, već naprotiv ubedljivo pokazati da oni proizvode znanje o prošlosti. A to znanje nije antikvarski luksuz već je, da parafraziramo Stašu Babić, od vitalnog značaja za našu sadašnjost, za dinamično društvo i za nas same, danas i ovde.

 

Beograd: Klio, 2018, 177 str.

 

Predgovor

  1. Znanje o znanju

Imenovanje nepoznatog

Kako znamo da (ne) znamo

Poverenje u razum

Pobijanjem ili revolucijom do naučnog znanja?

Kolektivno znanje.

Na (marginalnom) stajalištu

 

  1. Znanje o prošlosti

Mesta u vremenu

Objasniti ili razumeti?

Narativi o prošlosti

Čitanje materijalne kulture

„Od predmeta do teksta“

 

  1. Arheološko znanje

Granice prošlosti

Od teksta do predmeta

Kontradikcije dominacije

Nazad u maticu

Arheologija sadašnjosti

Funkcija ili značenje

Opredmećivanje kulture

Zone razmene

 

  1. Znanje i praksa

Ulazak u polje

Obredi prelaza

Promene koloseka

„Hibridizacija“

Kolektiv na Balkanu

 

Prelistaj knjigu:

http://clio.rs/Files/13560/Metaarheologija_c-3-17.pdf

 

Staša Babić

Vanredni profesor arheologije antičke Grčke na odeljenju za arheologiju beogradskog Filozofskog fakulteta. Pored niza stručnih radova, objavila je i tri monografije: Poglavarstvo i polis – Starije gvozdeno doba centralnog Balkana i grčki svet (2004), The Archeology of Identity, Approaches to gender, age, status, ethnicity and religion (koautori M. Diaz Andreau, S. J. Lucy, D. Edwards, 2005) i Grci i drugi – antička percepcija i percepcija antike (2008).

 

Izvor: http://clio.rs/METAARHEOLOGIJA-Ogled-o-uslovima-znanja-o-proslosti_Knjiga_109168

 

 

Više o autorici:

 

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1703741

 

https://pescanik.net/opasnosti-obrazovanja/

 

 

Odgovori