Predavanje Martine Bitunjac „Militantne sljedbenice: Žene i ustaški pokret“

Martina Bitunjac održala je 25. srpnja 2019. u Zagrebu predavanje „Militantne sljedbenice: Žene i ustaški pokret“, koje je ujedno i predstavljanje njezine knjige „Verwicklung. Beteiligung. Unrecht. Frauen und die Ustaša-Bewegung“ o kojoj smo već obavijestili na portalu.

 

 

U sklopu seminara „Žene u ratu – žrtve, promatračice, počiniteljice“, povjesničarka Martina Bitunjac održat će u četvrtak 25. srpnja 2019., Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, 10.30 h, predavanje i predstavljanje knjige pod naslovom:

 

Militantne sljedbenice: Žene i ustaški pokret

 

Njemački izdavač Duncker & Humblot objavio je 2018. godine knjigu povjesničarke Martine Bitunjac o ženama i ustaškom pokretu.

 

Ustaški pokret težio je ideologizaciji „hrvatske žene“, koja se „oslobađa“ ideje ravnopravnosti i žrtvuje se za dobrobit „narodne zajednice“ – jedino u patrijarhalnoj ulozi majke i odgojiteljice „arijske rase“. Ta propagirana slika žene u ratnim godinama nije mogla zaživjeti jer je mobilizacija radnica u različita zanimanja bila potrebna za opstanak „Nezavisne Države Hrvatske“. Pripadnice ustaškog pokreta, koje su od početka aktivno podupirale Pavelićevu organizaciju, vrlo rijetko su bile ograničene na ulogu majke. Kao „dužnostnice“ politički su sudjelovale u formiranju nove državete su rukovodile „Ženskom lozom hrvatskog ustaškog pokreta“ i „Ženskom ustaškom mladeži“, gdje su bile zadužene za širenje ustaške propagande i mobilizaciju djevojčica i žena u pokret. Niti podupiranje zločinačkog sistema nije bila samo domena muških pripadnika „Ustaše“. Predavanje, koje se bazira na publikaciji „Verwicklung. Beteiligung. Unrecht. Frauen und die Ustaša-Bewegung“ posvetit će se ideološkim mišljenjima i mogućnostima djelovanja žena aktivnih u fašističkom pokretu, od supruge ustaškog vođe do ženskog personala u koncentracijskim logorima.

 

Gostovanje Martine Bitunjac odvija se u sklopu projekta „Staring at Goats; Propaganda, Scapegoating and „the Other“ 1918-2018.“ koji financira Europska unija unutar programa Europe for Citizens.

 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 

Izvori i dodatne informacije:

 

https://www.facebook.com/events/339897830232628/

 

https://www.documenta.hr/en/%C5%BEene-u-ratu-%C5%BErtve-promatra%C4%8Dice-po%C4%8Diniteljice.html

 

Sagledavanje uloge žena u ustaškom pokretu

 

 

Martina Bitunjac, “Verwicklung. Beteiligung. Unrecht. Frauen und die Ustaša-Bewegung”

 

 

 

Odgovori