Goran Sarić, “Lijepo gore klasici marksizma: antiratni dnevnik”

Nakon što je najprije izdana u Sarajevu 2014. godine, novo izdanje knjige Gorana Sarića “Lijepo gore klasici marksizma: antiratni dnevnik” (Konjic, 1992-1994) objavljeno je u Zemunu 2019. godine.

 

 

Goran Sarić

 

LIJEPO GORE KLASICI MARKSIZMA: ANTIRATNI DNEVNIK

 

Izdavač: Mostart

Broj strana: 154

Godina izdanja: 2019.

 

 

Ima u dnevniku o ratu Gorana Sarića jedno mjesto koje osvjetljava autorsku pozici­ju u vremenu ratnog užasa. Ono posvjedočuje nepripadanje bilo kojemu obliku kolektiviteta, pogotovu onog izimaginiranog u radionicama nacionalističkih, tj. šovinističkih ideologija. Bez te etike nije moguća ni poetika svjedočenja na kojoj se zasniva ovdašnja ratna književnost angažirana u odbrani gole ljudske supstance u ratnom užasu i suprotstavljena ideološkim moćnicima koji su ubilačkom snagom oružja dokazivali tačnost svojih mrzilačkih naracija.

 

– Enver Kazaz

 

Intimistička strana dnevnika govori o drami pojedinca i strahu za vlastitu glavu sa svih strana. Međutim, iako je sačuvao „glavu“, teško je reći da je sačuvao život, on se naprosto raspao. Domovina je nestala, porodica se rasula, prijatelji razišli ili promijenili do neprepoznatljivosti, grad se pretvorio u ruševinu, sistem vrijednosti okrenuo naopačke a na stratištu vlastitog kosmosa jedino na šta se mogao osloniti bilo je sjećanje na bolje jučer i slaba nada u bolje sutra koje s onim jučer ne može imati nikakve veze.

 

– Amer Tikveša

 

Izvor i dodatne informacije:

 

https://www.mostart.co.rs/index.html

 

https://www.delfi.rs/knjige/135445_lijepo_gore_klasici_marksizma_antiratni_dnevnik_knjiga_delfi_knjizare.html

 

http://ukstarigrad.rs/promocija-antiratnog-dnevnika-lijepo-gore-klasici-marksizma-gorana-sarica/

 

https://www.danas.rs/kultura/balkanalije/

 

 

Odgovori