Otvorenje Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj

Svečano otvorenje novog muzeja u sastavu Gradskog muzeja Karlovac bit će 5. srpnja, a zainteresirani građani novi će postav moći besplatno razgledati 6. i 7. srpnja od 10 do 16 sati.

 

U prostoru Muzeja moći će se razgledati stalni postav s više od 350 predmeta, 3 sata multimedijskih sadržaja, animacija, filmova, glazbe i fotografija. Izložba je velikim dijelom interaktivna i zbog toga će posebno biti zanimljiva mladim posjetiteljima. Unutar muzeja nalazi se i Spomen – soba posvećena poginulim braniteljima, višenamjenska dvorana, biblioteka, suvenirnica i caffe.

 

Muzej Domovinskog rata nalazi se u sklopu Kompleksa Križanić Turnja, bivšeg vojnog prostora koji je 2013. godine uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 

Čitav kompleks zauzima površinu od 13 000 m2 i na njemu se nalaze objekti koji predstavljaju vrijedan primjer austrijskog vojnog graditeljstva.

 

Posebnost ovog lokaliteta leži u kontinuiranoj, višestoljetnoj vojnoj namjeni: od 1582. godine, kada je na njemu napravljena drvena stražarska kula koja je čuvala južne prilaze karlovačkoj tvrđavi, pa sve do Domovinskog rata kompleks služi potrebama vojski koje su tu obitavale.

 

Rijetko je koja karlovačka lokacija toliko povijesno i memorijski slojevita, a istovremeno jednostavno jasna i prihvatljiva kao Turanj. Tijekom Domovinskog rata, nalazeći se na samoj crti bojišnice, Turanj je postao simbol obrane grada Karlovca. Na Turnju su hrvatski branitelji zaustavili sve pokušaje zauzimanja grada, tu su vođeni brojni pregovori o uspostavljanju primirja, vršile su se razmjene zarobljenika, prihvaćali izbjegli i prognani.

 

Prostor Križanić Turnja Gradski muzej Karlovac preuzeo je 2007. godine s namjerom da upravo na tome mjestu u okviru suvremenih muzejskih mogućnosti prezentira Domovinski rat na karlovačkom području.

 

Temu Domovinskog rata u novom muzeju prezentirat ćemo kroz stalnu izložbu Karlovac 1991. – 1995. u zgradi Californiji te kroz vanjsku izložbu vojne tehnike. Zgrada je sačuvana i konzervirana, sa svim vidljivim oštećenjima iz Domovinskog rata, učvršćena čeličnim nosačima i zatvorena u staklenu opnu čime je i sama dobila ulogu muzejskog eksponata, svjedočanstva bezumnog ratnog razaranja.

 

U projektu je uspješno surađivao veći broj stručnjaka: arhitekti, građevinari, kustosi, dizajneri. Projekt je izradio Projektni biro 2A iz Karlovca, autorica muzeološke koncepcije je naša kustosica Ružica Stjepanović, a likovni postav izložbe napravila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.

 

Izložba, uz baštinsku i edukativnu komponentu, kao jedan od prioriteta ima uključivanje destinacije u ponudu kulturnog turizma grada Karlovca, budući da je smještena na atraktivnoj lokaciji koja privlači veliki broj turista.

 

Muzejski sadržaji usmjereni su na edukaciju različitih dobnih i motivacijskih skupina posjetitelja. Poseban je naglasak na djeci školskog uzrasta i studentima kojima želimo pružiti mogućnost učenja i istraživanja povijesti nastanka suvremene hrvatske države. Zatim, hrvatskim braniteljima, organiziranim skupinama domaćih turista, individualnim posjetiteljima kao i inozemnim turistima koji nisu dovoljno informirani o suvremenoj hrvatskoj povijesti, nastanku Republike Hrvatske i Domovinskom ratu.

 

Osnovna ideja izložbe ‒ prikaz života grada Karlovca i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu ‒ bit će prikazana kroz šest tematskih cjelina: Kako je počeo rat?, Virovitica ‒ Karlovac ‒ Karlobag, Postali su branitelji, Životom protiv rata, Pobjeda i Borbena sredstva na otvorenom. Autorica koncepcije izložbu je oblikovala tako da tematske cjeline budu prezentirane ambijentalno, uz korištenje suvremene multimedijske tehnologije, kako bi izložba postala prostor osjetilnog iskustva i interakcije, te kod posjetitelja izazivala osjećaje i potrebu za promišljanjem. Svi predmeti prezentirani na izložbi dio su zbirki našeg muzeja, najvećim dijelom prikupljeni donacijom 26 donatora.

 

Pored izložbe unutar zgrade Californije, postav stalne izložbe Karlovac 1991. ‒ 1995. sastoji se i od vanjskog postava koji prezentira borbenu tehniku s ukupno 23 predmeta.

 

Posebno ističemo 3 predmeta/vozila koja su nastala 1991. godine u trenutku kada naši branitelji nisu imali vojna vozila te su improvizirali oklopna vozila za potrebe ZNG-a. Tako imamo na Turnju inženjerijsko aniterorističko oklopno vozilo „Straško“, izgrađeno u riječkom Torpedu, a osnova mu je podvozje rovokopača. „Sokol“ je improvizirani oklopni transporter kojem je osnova Zastava 640 oklopljena s dva sloja čeličnog lima, a oklopni bojni kamion Sv. Juraj, čija je osnova kamion marke Tatra, korišten je za prijevoz branitelja, ranjenika i dostavu u opkoljeno Topusko. Pažnju posjetitelja svakako privlači i izloženi borbeni zrakoplov MiG 21, kao i ostatci zrakoplova MiG 21 bis koji su oborili branitelji Saborskog.

 

Izložena sredstva vojne tehnike najvećim su dijelom restaurirana sredstvima Ministarstva kulture i Grada Karlovca te donacijama u radu HV-a.

 

Muzealizacija Domovinskog rata – Vojni kompleks Turanj

 

Ovog petka, 5. srpnja, održat će se svečano otvorenje dugo najavljivanog Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj, jedne od ustrojbenih jedinica u sklopu Gradskog muzeja Karlovac. Naime, otkako je 2007. godine Grad Karlovac ustupio Vojni kompleks Turanj Gradskom muzeju, započela su kapitalna ulaganja u obnovu i uređenje lokaliteta i razorenih objekata radi smještaja zbirke naoružanja iz Domovinskog rata. Inače, vojni kompleks je od 2013. godine zaštićeno kulturno dobro s obzirom na to da njegova povijest seže u 16. stoljeće.

Projekt muzejske zgrade dizajnirale su arhitektice iz Projektnog biroa 2A (Karlovac) Tatjana Basar i Vlasta Lendler-Adamec. Tako je zgrada California prenamijenjena iz ruševnog vojnog u moderni muzejski objekt na način da je konstrukcija statički ojačana, ali su istovremeno tragovi rata ostali vidljivi ispod staklene opne.

Autorica muzeološke koncepcije je kustosica Ružica Stjepanović (Gradski muzej Karlovac), dok je autorica likovnog postava dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Pored postava na otvorenom, stalna izložba Karlovac 1991. – 1995. uključuje postav unutar atraktivno obnovljene zgrade California. Poginulim braniteljima posvećena je spomen-soba. Interaktivnost kao i obilje multimedijalnih sadržaja u trajanju od čak tri sata u službi su evociranja osjećaja i održavanja memorije. Zgrada je opremljena i ostalim potrebnim prostorima (kafić, suvenirnica, višenamjenska dvorana…).

Ovime je nastavljen niz osnutaka i/ili otvaranja specijaliziranih muzeja koji su svojom misijom usmjereni na sakupljanje, čuvanje i prezentaciju građe povezane s Domovinskim ratom, uže vezane uz pojedina geografska područja. Godine 2017. dotadašnji Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja slijedom osnivačke odluke iz 2016. godine izdvojio se iz krovne ustanove i postao samostalna ustanova – Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, smješten u tvrđavi Imperijal na Srđu. Muzej Domovinskog rata u Splitu, osnovan 2017. godine, registriran je u Upisniku javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj, ali kako još nema stalnog ni privremenog postava te djeluje u privremenim prostorijama na adresi Poljička cesta 39 (nije otvoren za javnost), muzej organizira povremene izložbe po raznim lokacijama.

Tematika vojnih muzeja čini se veoma atraktivnom za posjetitelje, čiji potencijal može ispuniti dobro osmišljen i realiziran postav. Avioni te topnička i oklopna vozila postavljena na otvorenom u Turnju već godinama privlače posjetitelje (turiste), djelomično zahvaljujući smještaju neposredno uz državnu cestu D1, prometni pravac koji spaja sjever i jug Hrvatske. Muzej Domovinskog rata Dubrovnik također bilježi dobru posjećenost koja se u 2017. te u 2018. godini kreće oko 80 tisuća posjeta. U oba slučaja radi se o in situ postavima na ključnim točkama obrane Dubrovnika odnosno Karlovca, gdje neprekinutom ostaje spona između povijesnog događaja i muzejskog predmeta. Kako će se realizirati projekt Muzeja Domovinskog rata u Splitu koji ne dijeli to specifično obilježje, ostaje još za vidjeti.

Kad već govorimo o vojnim muzejima, na nacionalnoj razini ne zaboravimo ni najavljivani Hrvatski vojni muzej (u Upisniku još uvijek evidentiran kao Vojni muzej MORH-a), koji trenutačno „postoji“ samo kao odjel unutar Ministarstva obrane RH. S druge strane, lokalnu vojnu povijest tematizira Muzej vojne i ratne povijesti Pakrac koji je upisan u MDC-ov Registar muzeja, galerija i zbirki u RH.

Sredstva za projekt obnove vojnog kompleksa i realizacije stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj osigurana su iz proračuna Grada Karlovca, Ministarstva kulture, Ministarstva branitelja, Ministarstva turizma i Karlovačke županije. Otvaranje novog Muzeja zasigurno će pridonijeti slavlju kojim Grad Karlovac ovih dana obilježava okruglih 440 godina. (Ivona Marić)

 

Izvori:

 

http://www.gmk.hr/

 

http://www.mdc.hr/

 

 

Iz medija:

 

Otvoren muzej Domovinskog rata

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/foto-na-turnju-otvoren-muzej-domovinskog-rata-atmosfera-posebno-ganula-predsjednicu-republike-nestvarna-je-ova-vecer-a-ipak-toliko-stvarna/9084887/

 

 

Odgovori