Margareta Matijević, „Između partizana i pristojnosti”. Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.)

U izdanju Plejade iz Zagreba i Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz tiska je izašla povijesna monografija o Svetozaru Rittigu, katoličkom svećeniku i političaru, jednom je od „najkontroverznijih ličnosti Crkve u Hrvata novijeg doba“. Rittig je pučku školu svršio u  Slavonskom Brodu, polazio je glasovitu travničku gimnaziju, a za svećenika je zaređen u Đakovu. Gotovo četvrt stoljeća vodio je Župu sv. Marka, najugledniju župu Zagrebačke nadbiskupije. U Drugom svjetskom ratu pridružuje se partizanima i postaje član ZAVNOH-a. Nakon rata nastavlja djelovati kao predsjednik Komisije za vjerske poslove, zastupnik i ministar. Temeljna je njegova misija bila da između Crkve i Partije ostvari „ako ne pomirbu, a ono bar suživot vjernika i komunista“. Osnovao je 1952. Staroslavenski institut u Zagrebu i bio njegov višegodišnji ravnatelj.

 

Dr. sc. Margareta Matijević (Banja Luka, 1975.), diplomirala je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i povijest na Hrvatskim studijima. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

 

PDF izvadak:

 

http://hipsb.hr/proizvod/izmedu-partizana-pristojnosti-zivot-doba-svetozara-rittiga-1873-1961/

 

https://www.plejada-zg.hr/izmedu-partizana-i-pristojnosti-zivot-i-doba-svetozara-rittiga-1873-1961-nas-najnoviji-naslov/

 

Odgovori