Predstavljena monografija „Dugoselski kraj u Prvom svjetskom ratu“

Dana 12. lipnja 2019. u velikoj dvorani KUD-a „Preporod“ u Dugom Selu predstavljena je monografija „Dugoselski kraj u Prvom svjetskom ratu“ autora Nikole Tominca i Predraga Topića. Predstavljanju su prisustvovali zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, gradonačelnik grada Dugog Sela dr. Nenad Panian, predstavnici Udruge 1914-1918 i HVIDR-e Novi Zagreb, te brojni Dugoselci.

 

Okupljeni su se s pijetetom prisjetili žrtava Prvoga svjetskog rata koji je na našoj civilizaciji ostavio dubok i bolan ožiljak. Kada je počeo prije stotinu godina, nitko nije očekivao da će to biti sukob svjetskih dimenzija koji će stvoriti velika razaranja i patnje ljudi do tada neprimjerenih u povijesti čovječanstva. Deseci milijuna mrtvih i ozlijeđenih nisu doveli do trajnog mira nakon njegovog završetka. Ovom monografijom Dugo Selo je odalo počast svim sudionicima ove svjetske tragedije, posebno vojnicima iz bivšega kotara Dugo Selo koji su ostavili svoje kosti na većini tadašnjih bojišta i podnijeli veliku vojničku žrtvu.

 

Pukovnik u mirovini Nikola Tominac u svom dijelu knjige detaljno opisuje ratne putove postrojbi u kojima je bilo najviše vojnika iz dugoselskog kraja. Slijedi njihova borbena djelovanja ponajviše u Srbiji, Galiciji te na Sočanskom frontu. Predrag Topić u svom dijelu knjige donosi slike iz života Dugog Sela i okolice u vrijeme Velikog rata, kao i vrlo vrijedna svjedočanstva naših vojnika. Knjiga je bogato opremljena fotografijama, zemljopisnim kartama kao i dokumentima.

 

Knjiga se može nabaviti u Gradskoj knjižnici Dugo Selo.

 

Izvor: https://www.nacionalno.hr/monografija-dugoselski-kraj-u-prvom-svjetskom-ratu/

 

 

 

Odgovori