Izložba ‘Napoleonova cesta u Dalmaciji’

Državni arhiv u Zadru u prostorijama Francuskog Instituta u Zagrebu (Preradovićava 35) predstavit će izložbu o izgradnji cesta u Dalmaciji za vrijeme francuske uprave. Izložba ‘Napoleonova cesta u Dalmaciji – Doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. st.’ otvara se 18. lipnja i trajat će do 30. ovoga mjeseca. Autori izložbe su Denis Martinović i Karolina Ražov.

 

Utorak, 18. lipnja 2019.

 

I. 19:00 sati, Otvorenje izložbe „Napoleonova cesta u Dalmaciji – Doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. st.“

Autori izložbe: Denis Martinović i Karolina Ražov

Trajanje programa od 18. do 30. lipnja 2019.

 

II. 19:30 sati, Predavanje: „Ceste – trajni spomenik francuskoj upravi u Hrvatskoj (Marmontova cesta na Biokovu)“

Predavač: dr. sc. Josip Belamarić

 

Ovom izložbom prikazat će se kako je francuska uprava na čelu s generalom Marmontom u Dalmaciji inicirala i realizirala određene dionice tzv. „Napoleonove ceste“. Segmenti koji su izgrađeni za vrijeme Francuza prisutni su i danas i dio su graditeljske baštine Republike Hrvatske.

 

Na izložbi će biti prikazano raznovrsno arhivsko gradivo vezano uz gradnju cesta: karte, nacrti, spisi i fotografski materijal. Osim izložaka iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru, koristiti će se i materijali iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja grada Šibenika, Muzeja „Pays du Châtillonnais“ i Franjevačkog samostana na Visovcu.

 

Nakon Zagreba, izložba će tijekom ljeta 2019. biti postavljena u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru.

 

Opširnije:

https://institutfrancais.hr/la-route-napoleon-en-dalmatie/

http://www.dazd.hr/

 

Izvor:

https://www.culturenet.hr/

 

 

Odgovori