Predstavljanje knjige Milana Radanovića „’Slavonijo, triput si gorila’. Kotar Podravska Slatina u Drugom svjetskom ratu 1941-1945.“ u Beogradu

Nakon Zagreba, predstavljanje knjige Milana Radanovića „’Slavonijo, triput si gorila’. Kotar Podravska Slatina u Drugom svjetskom ratu 1941-1945.“ bit će održano u Beogradu u petak, 14. lipnja 2019. u 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

 

— 

 

Predstavljanje i razgovor o knjizi “Slavonijo, triput si gorila…” Milana Radanovića

 

U petak 14. juna u 19h u CZKD (mala sala) održaće se predstavljanje knjige „Slavonijo, triput si gorila…“ Kotar Podravska Slatina u Drugom svetskom ratu 1941–1945. istoričara Milana Radanovića, u organizaciji Centra za primenjenu istoriju.

 

Knjiga obuhvata neke od najdramatičnijih događaje koji su se odigrali od 1941. do 1945. na širem području slatinske Podravine i Brđanske na kome je uoči Drugog svetskog rata živelo je nekoliko brojnih ili relativno brojnih etničkih zajednica, pri čemu su Hrvati i Srbi činili dominantno stanovništvo. Uz korišćenje dosad neobjavljivane arhivske građe, knjiga obrađuje neke od najbitnijih aspekata ratne prošlosti u slatinskom kraju poput proterivanje srpskog stanovništva iz dobrovoljačkih naselja (1941), internacije romskog, jevrejskog i srpskog stanovništva (1942), posledice vojnih operacija okupacionih snaga (1943–1945) – “Braun”, “Paula”, “Oluja”, “Vukodlak” i razvoj partizanskog pokreta.

 

Na predstavljanju će, osim autora, govoriti istoričar Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju Srbije, istoričar Milovan Pisarri iz Centra za primenjenu istoriju i Aneta Vladimirov iz Srpskog narodnog vijeća. Razgovor će moderirati Marijana Stojčić, Centar za primenjenu istoriju.

 

Izvori:

 

https://www.facebook.com/events/628136277660808/

 

http://www.cpi.rs/predstavljanje-i-razgovor-o-knjizi-slavonijo-triput-si-gorila-milana-radanovica/

 

 

 

Odgovori