Programi u Državnom arhivu u Osijeku povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva Državni arhiv u Osijeku priređuje izložbu “Bicikl u osječkoj prošlosti”, Dane otvorenih vrata i predstavljanje zbornika radova “Život i djelo prof. dr. sc. Stjepana Sršana”.

 

7. – 12. lipnja 2019.

 

Međunarodni dan arhiva se u svijetu obilježava 9. lipnja svake godine.

 

Koordinator obilježavanja MDA u Hrvatskoj je Hrvatsko arhivističko društvo.

 

Programi svih arhiva objavljeni su u zajedničkoj programskoj knjižici.

 

7. lipnja 2019. – 12:00

Otvorenje arhivske izložbe BICIKL U OSJEČKOJ PROŠLOSTI

– mogućnost vožnje posjetitelja na replikama povijesnih bicikala do kraja dana

Povodom Međunarodnog dana arhiva, a na preporuku Hrvatskog arhivističkog društva kao koordinatora obilježavanja manifestacije, izložba je oblikovana u skladu s temom “BICIKL”, koja je povezana s okruglom 200. obljetnicom godine u kojoj je bicikl službeno patentiran.

Državni arhiv u Osijeku je iz svog fundusa odabrao i u izložbi predstavio arhivske izvore koji na brojne načine tematiziraju pitanje pojave i korištenja bicikla, bicikliranja u prometu i biciklizma kao sporta i udruživanja. Tako je bicikl kao tema pronađen u najrazličitijim izvorima uprave, gospodarstva, školstva, društvenog i kulturnog života Osijeka.

Uz otvorenje izložbe, zahvaljujući dobroj volji Turističke zajednice Grada Novske, Državni arhiv u Osijeku je posudio replike povijesnih bicikala na kojima posjetitelji izložbe mogu iskušati vožnju naših predaka na biciklima s velikim prednjim kotačem.

 

7. i 10.-12. lipnja – 9:00 do 15:00

Dani otvorenih vrata arhiva

Organizirana stručna vodstva, uz prethodnu najavu najkasnije jedan dan ranije, obuhvatit će stručno vodstvo kroz arhivska spremišta, izložbeni prostor, čitaonicu i suvenirnicu.

Posjetitelji će imati prilike s jedne strane vidjeti izgled zatvorenih arhivskih spremišta i arhivsko gradivo koje se u njima čuva, a s druge strane proći kroz sve otvorene arhivske prostore s javnom namjenom, kao i dio arhivske knjižnice. U arhivskoj suvenirnici susrest će se s bogatstvom arhivskih izdanja i zanimljivim replikama arhivskoga gradiva.

 

7. i 10.-12. lipnja – 18:00 do 19:00

Stručno vodstvo kroz arhivsku izložbu BICIKL U OSJEČKOJ PROŠLOSTI

Stručni djelatnici arhiva će posjetitelje provesti kroz sve dijelove izložbe uz stručno tumačenje odabranih arhivskih izložaka.

 

12. lipnja – 12:00

Predstavljanje knjige: Život i djelo prof. dr. sc. Stjepana Sršana – zbornik radova (Međunarodni znanstveno-stručni skup 2015.)

Radi se o Zborniku radova Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa: Život i djelo prof. dr. sc. Stjepana Sršana, održanog 16. i 17. rujna 2015., na kojemu je niz autora iz Hrvatske i iz međunarodnog okruženja obradilo više tema povezanih s njegovim životom i radom. Skup je održan u suorganizaciji Državnog arhiva u Osijeku, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnog centra Osijek, Matice hrvatske – Ogranka Osijek i Društva za hrvatsku povjesnicu Osijek. Uvjeti za pripremu i tisak zbornika ostvareni su tek 2018. godine.

Državni arhiv u Osijeku je najplodnije razdoblje svoga nakladništva ostvario upravo pod ravnateljstvom dr. sc. Stjepana Sršana kao nositelja velikog nakladničkog mozaika različitih izdanja povezanih s arhivom, arhivskom baštinom, poviješću Osijeka, Slavonije, Baranje i Srijema, u užem i širem smislu. Ovu knjigu Državni arhiv u Osijeku dodaje tom velikom nakladničkom mozaiku da u njemu bude još jedna kockica koja nama i budućim generacijama razotkriva vezu čovjeka, prostora i zbivanja u vremenu kojega je jedan od svjedoka bio i glavni lik ovoga zbornika dr. sc. Stjepan Sršan.

 

Izvor: https://www.dao.hr/index.php/aktualno

 

 

Odgovori