“Na dva kotača” – izložba povodom Međunarodnog dana arhiva u Državnom arhivu u Sisku

U ponedjeljak, 10. lipnja u 12,00 sati u velikoj čitaonici Državnog arhiva u Sisku, svečano ćemo otvoriti izložbu kojom želimo obilježiti Međunarodni dan arhiva (9. lipnja). Tema izložbe je inspirirana 200. obljetnicom prvog patentiranja bicikla, a prezentirat će najvećim dijelom arhivsko gradivo Državnog arhiva u Sisku, no uključuje i gradivo kao i predmete iz privatnih kolekcija, gradivo drugih ustanova i to: Hrvatskog državnog arhiva Zagreb, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak i Gradskog muzeja Sisak. Ovom izložbom sisački Arhiv daje i svoj skromni prilog događanjima u gradu Sisku povodom proglašenja Siska Europskim gradom sporta 2019.g.

 

Međunarodni dan arhiva obilježava se u svijetu od 2008. godine, a hrvatska javna arhivska služba se priključila ovom običaju godinu dana poslije, 2009. g. Datum je odabran u spomen na datum osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća 1948.g. Predloženu temu arhivi će ove godine popratiti raznovrsnim događanjima od izložaba arhivskoga gradiva do radionica i igraonica.

 

Izvor: https://dask.hr/kalendar-detalji/na-dva-kotaca-izlozba-povodom-medunarodnog-dana-arhiva-u-drzavnom-arhivu-u-sisku-38

 

 

Odgovori