Ženski antiratni otpor tokom ’90ih u Beogradu

Centar za primenjenu istoriju organizuje u nedelju, 9. juna, javni čas o antiratnom otporu tokom prvenstveno prve polovine devedesetih u Beogradu. U okviru ovog javnog časa više pažnje biće posvećeno ulozi i značaju žena u antiratnom otporu tokom devedesetih. Zašto govorimo o ženskom antiratnom otporu? Na koji način su povezani feministički i antiratni aktivizam tokom devedesetih? Kako su povezani rod i rat? To su tek neka od pitanja koja ćemo otvoriti na ovom javnom času.

 

Gošća javnog časa je Zorica Trifunović, feministička i antiratna aktivistkinja, i jedna od organizatorki ključnih antiratnih akcija tokom devedesetih među kojima je i koncert “Ne računajte na nas”.

 

Okupljanje je u 12 časova ispred Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana, br. 48).

 

Javni čes je besplatan i svi koji žele da prisustvuju treba da se prijave slanjem mejla na office@cpi.rs, do četvrtka 6. juna.

 

Javni čas vodi Marijana Stojčić, saradnica Centra za primenjenu istoriju.

 

*Program javnih vođenja “Potisnuta sećanja” o istoriji devedesetih godina podržala je Rekonstrukcija Ženski Fond.

___________________________________________________

Iako bi formulacija da ne postoji sećanje na otpor ratu/ovima tokom 90-ih delovala prejako, ona svakako stoji kada je u pitanju javno i zvanično sećanje u Srbiji. Sećanje na različite antiratne akcije i inicijative koje su postojale u tom periodu danas opstaje uglavnom samo na nivou ličnog sećanja njihovih učesnika i učesnica ili (mada i to ne uvek) uskih aktivističkih grupa kao deo njihove aktivističke istorije. Deo odgovora na pitanje kako je moguće da je Miloševićev ratni režim opstao tako dugo uprkos svojim poraznim efektima, moguće je pronaći i u njegovoj sposobnosti razaranja alternativa u čemu je rat bio vitalni činilac. Ovo vođenje će biti posvećeno podsećanju na jednu takvu alternativu: istoriju otpora ratu u Beogradu tokom 90-ih godina, njegovim mogućnostima i ograničenjima, načinima na koji je on korespondirao sa širim društveno-istorijskim kontekstom, ali i razgovoru o čemu govore mesta sećanja na taj otpor koja ne postoje danas u javnom i političkom sećanju Srbije.

________________

 

* “Potisnuta sećanja” je stalni program javnih časova Centra za primenjenu istoriju, o istoriji devedesetih godina. Glavni cilj programa je da se javnosti približe istorijske činjenice i marginalizovana istorijska zbivanja koja su ključna za razumevanje društvenih procesa danas. Javnost u Srbiji izložena je vladajućem narativu koji, u cilju očuvanja politika koje se zasnivaju na nacionalizmu, rasizmu i militarizaciji, ne govore o odgovornosti, pomirenju i poštovanju žrtava, kao ključnim mehanizmima za izgradnju kulture mira u našim društvima. Iz tog razloga, CPI tim, koristeći metodologiju “javne istorije” i “istorije izvan učionice”, otvara javni dijalog o temi sukoba iz ’90ih i raspadu Jugoslavije, i upotrebljava javne prostore koji kao mesta sećanja svedoče o ovim zbivanjima.

 

Izvor:

 

http://www.cpi.rs/javni-cas-zenski-antiratni-otpor-tokom-90ih-u-beogradu/

 

https://www.facebook.com/centarzaprimenjenuistoriju/

 

 

Odgovori