Predstavljanje knjige ‘Iščezla Hrvatska’ Tomislava Matića

Predstavljanje knjige ‘Iščezla Hrvatska’ autora Tomislava Matića održat će se u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. u 18 sati u knjižari Znanje u Zagrebu (Gajeva ulica 1). Na promociji sudjeluju: Tomislav Matić (autor), Vid Jakša Opačić (urednik), Daniela Trbović (televizijska voditeljica).

 

Sjećate li se popularnog Žućka – žutog tramvaja koji je vozio dubrovačkim ulicama? Koju vam je ocjenu zaključila učiteljica „Domaćinstva“? Jeste li se sudarali automobilima u lunaparku u Draškovićevoj ulici u Zagrebu? Je li doista ljetovanje u hotelskom kompleksu „Haludovo“ bilo nešto neviđeno u Hrvatskoj? Kakva je bila vožnja riječkim i splitskim trolejbusima?

 

Svega toga, nažalost, više nema. Iako su na mnogim mjestima ostali tužni i devastirani prizori objekata koji više nemaju svoju prvotnu namjenu, u našim su srcima ostale lijepe uspomene na neka prošla vremena u kojima smo dijelili sudbinu s glavnim junacima ove knjige. Njih je zaista mnogo, a da je prostora bilo više, bilo bi ih još. Zanimljivim tekstovima objedinio ih je autor, povjesničar Tomislav Matić, koji je u potrazi za iščezlim predmetima, običajima i pojavama zašao još dublje u prošlost. Neke od stotinu priča, koliko ih je nakraju uvršteno u ovu knjigu, stare su više stoljeća, čak i tisućljeća, a nekima smo i mi sami bili svjedoci.

 

Izvori i dodatne informacije:

 

https://www.facebook.com/events/460915168010893/

 

https://znanje.hr/product/iscezla-hrvatska/293466

 

https://www.unicath.hr/tomislav-matic-iscezla-hrvatska

 

http://novilist.hr/index.php/Kultura/Ostalo/ISCEZLA-HRVATSKA-Jeste-li-i-vi-cekali-u-redu-za-Bodulku-imate-li-ploce-s-Opatijskoh-festivala

 

http://www.glas-slavonije.hr/400097/5/Price-o-nestalim-predmetima

 

 

Odgovori