Polemike: Je li Filozofski fakultet u Zagrebu “crvena utvrda”?

Nakon pisma Darka Polšeka i odgovora Borisa Postnikova, diskusija o Filozofskom fakultetu kao “crvenoj utvrdi” nastavit će se na tribini Trećeg programa Hrvatskog radija u četvrtak, 30. svibnja 2019. u 20 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (u izravnom radijskom prijenosu) na kojoj govore Ivo Banac, Trpimir Vedriš, Neven Sesardić i Ana Munk.

 

 

HRT – HR3 30.05.2019. 20.00 – 22.00

 

Tribina Trećeg programa

 

Sprema li se ideologizacija humanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu?

 

Pismo Darka Polšeka, redovitog profesora sociologije na Studiju antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uzdrmalo je hrvatsku akademsku zajednicu. U njemu profesor Polšek upozorava na syllabus za predmet “Uvod u društveno-humanističke znanosti” koji bi trebali odslušati i položiti svi budući studenti Filozofskog fakulteta, a koji društvenim problemima i fenomenima pristupa isključivo iz lijeve ili izrazito lijeve perspektive. Polšek u pismu navodi da u cijelome syllabusu, koji se sastoji od 40 izvora, nema nijednog teksta koji društvu pristupa s liberalnih ili konzervativnih pozicija te se pita kako će se kod studenata razviti kritičko mišljenje ako na prvoj godini ni u jednoj nastavnoj jedinici neće imati doticaja s tekstovima drukčijih političkih opredjeljenja. Profesor zaključuje da se radi o skandalu potvrđuje predrasudu o Filozofskom fakultetu kao “crvenoj utvrdi” zbog čega, po njegovom mišljenju, dramatično padaju upisne kvote.

Pitanje je radi li se o izoliranom incidentu ili humanistički studiji doista sve otvorenije studentima nameću lijevu ideologiju. Primjetno je da slične tendencije postoje i u inozemstvu pa Hrvatska, barem u tom smislu, slijedi svjetske trendove. Klize li doista javni studiji humanistike ulijevo ili se radi o pojedinačnom nezadovoljstvu kojemu se želi dati političku dimenziju? Guši li se na društveno-humanističkim fakultetima pluralizam ideja ili studenti ipak imaju priliku čuti različita mišljenja i upoznati autore drukčijih svjetonazora? Dobivaju li studenti kvalitetno obrazovanje za novac koji izdvajaju porezni obveznici?

Gosti tribine: Ivo Banac, Trpimir Vedriš, Neven Sesardić i Ana Munk

Moderator tribine: Mate Mijić

Urednik: Krešimir Čokolić

 

Izvor:

 

https://raspored.hrt.hr/

 

https://radio.hrt.hr/emisija/tribina-treceg-programa/727/

 

http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72

 

 

PRILOG:

 

Darko Polšek

https://narod.hr/hrvatska/zasto-dramaticno-opada-interes-za-upis-na-filozofski-fakultet-procitajte-apel-protiv-retrogradne-ideologizacije-nekad-vodecega-drustveno-humanistickoga-ucilista

 

 

Boris Postnikov

https://www.portalnovosti.com/neprijateljska-propaganda-crvena-utvrda

 

 

 

Odgovori