Rosella Postorino, roman “Hitlerove kušačice”

Roman “Hitlerove kušačice” Roselle Postorino iz 2018. u Italiji je autorici donio brojne književne i druge nagrade, a osvojio je i međunarodnu publiku. Jesen je, 1943., dvadesetšestogodišnja Rosa Sauer nakon bombardiranja Berlina dolazi u Gross-Partsch k roditeljima svoga zaručnika koji se kao njemački vojnik bori na ruskom frontu. Ubrzo je s ostalim djevojkama pozvana u obližnje Hitlerovo tajno sklonište Vučji brlog.

 

Zatvorene u blagovaonici pod budnim okom čuvara, s raskošnom hranom pred sobom, djevojke će triput dnevno kušati obroke spremljene za Hitlera i tako jamčiti da hrana nije otrovana. Dijeleći iskustvo straha pred mogućim nastupom brze smrti skrivene u svakom ukusnom zalogaju, među djevojkama se rađa prijateljstvo i savezništvo, ali i netrpeljivosti i nesuglasice.

 

Kada se u Vučjem brlogu pojavi novi zapovjednik, sijući još veći teror među kušačicama, Rosa će se iznenada naći u vrtlogu emocija. Nadahnut svjedočanstvom Margot Wölk, roman “Hitlerove kušačice” suptilna je priča o ljudskoj prirodi i odnosima, koja propituje kako preživjeti a ne izgubiti ljudskost.

 

 

Nakladnik: Naklada OceanMore

Prijevod: Marko Kovačić

04/2019.

264 str.

 

 

Sposobnost autorice da jednim potezom sjajno prenese osjećaj krivnje, srama, ljubavi i grižnje savjesti znak je da ćemo još čuti za nju. – The New York Times Book Review

 

Majstorski… Jedinstvena priča u kojoj će svaki čitatelj prepoznati svoj odraz. – L’Unione Sarda

 

Nezaobilazna i vrlo moćna knjiga koja podsjeća na “Utopljenike i spašene” Prima Levija i na najbolju talijansku beletristiku. – La Riviera

 

Ova knjiga koja pripovijeda o ljubavi, gladovanju, preživljavanju i grižnji savjesti ostat će vam urezana u srce. – Marie Claire (Italija)

 

 

Rosella Postorino (Reggio Calabria, 1978.) odrasla je u Liguriji, živi i radi u Rimu. Nagrađivani roman prvijenac iz 2007. La stanza di sopra (Soba na katu) utire put njezinu književnom stvaralaštvu i nagradama koje se nižu svakom novom knjigom.

 

Za roman “L’estate che perdemmo Dio” (Ljeto u kojem izgubismo Boga) dobila je Nagradu Benedetto Croce i posebnu nagradu žirija Cesare De Lollis te za roman “Il corpo docile” (Pokorno tijelo) Nagradu Penne. Roman “Hitlerove kušačice” iz 2018. osvojio je i međunarodnu publiku, a u Italiji joj je donio brojne književne i druge nagrade. Dosad je roman preveden na dvadeset tri jezika.

 

Izvor: https://www.mvinfo.hr/knjiga/12828/hitlerove-kusacice

 

 

Odgovori