Izložba “Židovi i Varaždin”

Izložba “Židovi i Varaždin” bit će otvorena od 14. do 31. svibnja 2019. u Varaždinskoj sinagogi (A. Cesarca 16/A) u Varaždinu.

 

Izložba obuhvaća 27 panela s prikazima bogate povijesti Židova u Varaždinu, ujedno i najstarije židovske zajednice u Hrvatskoj. Dio izložbe predstavlja iznimni doprinos Židova u svim sferama društva, a poseban simbolički značaj posvećen je samom mjestu održavanja izložbe, varaždinskoj sinagogi. Varaždinska sinagoga, uz Židovsko groblje u Varaždinu, zaštićeno je kulturno dobro, koje već godinama vapi za temeljitom obnovom.

 

Uz potporu Ministarstva kulture RH ove godine napravit će se dokumentacija za obnovu mrtvačnice na Židovskom groblju, a započet će i radovi na sanaciji uličnog pročelja sinagoge. Idejno rješenje uređenja njezine unutrašnjosti bit će predstavljeno na izložbi.

 

Izložbu posvećenu bogatoj varaždinskoj židovskoj povijesti osmislile su zamjenica predsjednika Kulturnog vijeća Grada Varaždina i muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, kustosica u GMV-u Nataša Mihinjač i dokumentaristica u GMV-u Petra Marincel, koje su temu pripremile na temelju povijesnih istraživanja muzejske savjetnice u GMV-u Magdalene Lončarić.

 

Izložba Židovi i Varaždin postavljena je za razgled do 31. svibnja ove godine, a ulaz za razgled je besplatan.

 

Otvoreno: ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i petak od 16 do 19 sati

 

mjesto održavanja: Varaždinska sinagoga, A. Cesarca 16/A

datum početka/završetka: 14.05.2019. / 31.05.2019.

otvorenje: 19 sati

organizator: Gradski muzej Varaždin; Grad Varaždin

 

 

Izvor: http://www.gmv.hr/hr/dogadjanja/zidovi-i-varazdin,20001.html?t=i

 

 

 

Odgovori