Tribina Odsjeka za povijest: Novi prilozi povijesnoj demografiji

Tribina Odsjeka za povijest „Novi prilozi povijesnoj demografiji“ održat će se 10. svibnja 2019. (petak) u 10 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića. Izlagači su Samanta Paronić i Marko Jelenić, koje će uvodno predstaviti Slaven Bertoša.

 

 

Tribina Odsjeka za povijest 10. svibnja – Novi prilozi povijesnoj demografiji

 

Petak, 10. svibnja 2019. u 10:00 sati, Filozofski fakultet u Puli, Dvorana Slavka Zlatića (Ivana Matetića Ronjgova 1, prizemlje)

 

Novi prilozi povijesnoj demografiji

 

prof. dr. sc. Slaven Bertoša: Uvodna riječ

 

dr. sc. Marko Jelenić: Klima i demografija. Utjecaj klimatskih oscilacija na svakodnevni život

 

dr. sc. Samanta Paronić: Zarazne bolesti na Barbanštini u XIX. stoljeću

 

Pozivamo Vas na Tribinu Odsjeka za povijest Novi prilozi povijesnoj demografiji koja će se održati 10. svibnja 2019. (petak) u 10 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića. Izlagači su novi doktori znanosti, nekadašnji studenti pulskog Odsjeka za povijest, Samanta Paronić i Marko Jelenić. Mlade povjesničare i teme njihovih istraživanja uvodno će predstaviti njihov mentor prof. dr. sc. Slaven Bertoša.

 

Samanta Paronić autorica je brojnih znanstvenih radova te česta sudionica znanstvenih i znanstveno-stručnih skupova. Dosad je objavila i dvije monografije, posvećene društvenim prilikama u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave te barbanskim i proštinskim evakuircima. Doktorskom je disertacijom, obranjenom na Sveučilištu u Zadru, prikazala demografsku sliku Župe Barban u 19. stoljeću kroz prizmu matičnih knjiga, a izlaganje na Tribini posvetit će zaraznim bolestima na Barbanštini u navedenom razdoblju.

 

I Marko Jelenić objavio je više znanstvenih radova na stranicama raznovrsnih publikacija, od zavičajnih zbornika do znanstvene periodike, a autorom je i monografije o demografskoj i socijalnoj slici Kanfanara početkom 19. stoljeća. Disertaciju, posvećenu društvenim, klimatskim i agrarnim aspektima gladi i nestašice od 1813. do 1825. u rovinjštini, obranio je na Sveučilištu u Zagrebu. Posjetiteljima Tribine u petak približit će odnos klime i demografije kroz utjecaj klimatskih oscilacija na svakodnevni život.

 

Izvor: https://ffpu.unipu.hr/ffpu/povijest/obavijesti

 

 

Odgovori