Znanstveni skup „Hrvati u Vojvodini nakon 1990-ih – od stradanja do izgradnje perspektiva“

U ponedjeljak, 6. svibnja 2019. godine u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu održan je znanstveni skup „Hrvati u Vojvodini nakon 1990-ih – od stradanja do izgradnje perspektiva“. Opširnije u nastavku.

 

 

Znanstveni skup o Hrvatima u Vojvodini

 

U prostorima HMI i u organizaciji „Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata“ održan je znanstveni skup „Hrvati u Vojvodini nakon 1990-ih – od stradanja do izgradnje perspektiva“

 

U ponedjeljak, 6. svibnja u prostorima Hrvatske matice iseljenika, a u organizaciji „Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata“ održan je znanstveni skup „Hrvati u Vojvodini nakon 1990-ih – od stradanja do izgradnje perspektiva“.

 

Na njegovu početku skup su pozdravili ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, predsjednik „Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata“ Mato Jurić, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, v. d. zamjenika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

 

U radnom dijelu skupa Ivana Žanić i Jovana Kolarić iz Fonda za humanitarno pravo iz Beograda predstavili su publikaciju „Dosje – zločini nad Hrvatima u Vojvodini“. Zatim je uslijedilo potresno svjedočenje Vesne Abjamović o nestanku njena oca i strica u srijemskom mjestu Morović.

 

Potom je prikazan film o protjerivanju hrvatskog stanovništva iz Vojvodine pod nazivom „Nepodobni građani“ u produkciji „Vojvođanskog građanskog centra“ iz Novog Sada. Prvi dio skupa zatvorilo je izlaganje dr. sc. Maria Bare s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu „Prisilne migracije srijemskih Hrvata u znanstvenoj literaturi i književnosti“.

 

U drugom dijelu skupa profesorica Ivana Andrić Penava predstavila je rad „Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata“. Politolog Darko Baštovanović govorio je o položaju hrvatske zajednice u Srbiji u sklopu demokratizacije srbijanskog društva i približavanja Srbije Europskoj uniji. Skup je zatvorilo izlaganje Tomislava Žigmanova o problemima političkog predstavljanja Hrvata u Srbiji.

 

Dosje „Fonda za humanitarno pravo“ o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini možete pregledati na ovoj poveznici: (www.hlc-rdc.org)

 

Tekst: Marin Knezović; Fotografije: Snježana Radoš

 

Izvor: https://matis.hr/vijesti/znanstveni-skup-o-hrvatima-u-vojvodini/

 

 

 

 

Odgovori