Polemike povodom obilježavanja Dana oslobođenja grada Zagreba i Dana pobjede nad fašizmom

Polemike su započele jučerašnjom emisijom „Otvoreno“ i nastavile današnjom izjavom Brune Esih o okupaciji Zagreba. Vlada Republike Hrvatske poslala je priopćenje o završetku Drugog svjetskog rata, a upravo je objavljeno  da je predsjednica Republike Hrvatske posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu.

 

 

Burno “Otvoreno” o Danu oslobođenja Zagreba i komemoraciji na Bleiburgu

 

U srijedu je Dan oslobođenja Zagreba, a za jedanaest dana bleiburška komemoracija žrtvama partizanskih poslijeratnih zločina.

 

Koliko je duboko podijeljeno hrvatsko društvo? Zašto je biskupija u Klagenfurtu uskratila hrvatskim biskupima pravo služenja mise na Lojbaškom polju? Kako će austrijske vlasti tretirati ovogodišnju komemoraciju u Bleiburgu?

 

U emisiji “Otvoreno” na ova i druga pitanja odgovarali su predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks (HDZ),  povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest Ivo Lučić, povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtko Jakovina, varaždinski biskup Josip Mrzljak te Vilim Matula iz političke platforme “Možemo!”.

 

https://vijesti.hrt.hr/511054/otvoreno-kako-prevladati-podjele-u-hrvatskom-drustvu

 

 

Bruna Esih nazvala Dan oslobođenja Zagreba okupacijom, lijeve stranke pobjesnile: ‘Ponosno nosi svoje ustaštvo’

Objava saborske zastupnice i predsjednice stranke Nezavisni za Hrvatsku Brune Esih na Facebooku pod naslovom ‘Obljetnica pada Zagreba – tragičan dan hrvatske povijesti’ koja je današnji dan, 8. svibnja, koji se obilježava kako Dan oslobođenja Zagreba okarakterizirala kao dan koji simbolizira pljačku, pokolje i početak višegodišnje okupacije Hrvatske. Njeno mišljenje izazavalo je žestoke reakcije političke ljevice. 8. svibnja službeno se obilježava kao dan pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba. Na taj datum prije 74 godine u Zagreb su umarširale partizanske jedinice čime je okončano postojanje Nezavisne države Hrvatske (NDH).

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/esih-dan-oslobodenja-grada-zagreba-nazvala-okupacijom-uslijedile-su-reakcije-foto-20190508

 

Brojni napadi na Neovisne za Hrvatsku zbog objave o obljetnici pada Zagreba

https://narod.hr/hrvatska/brojni-napadi-na-neovisne-za-hrvatsku-zbog-objave-o-obljetnici-pada-zagreba

 

Zagreb slavi Dan oslobođenja

Dosta je rehabilitacije NDH, ustaškog režima i povijesnog revizionizma, odgovorili su iz antifašističkih stranaka Bruni Esih koja je oslobođenje Zagreba nazvala tragičnim danom

https://www.portalnovosti.com/oslobodjenje-zagreba-bruna-esih-nazvala-padom-i-tragicnim-danom

 

Osnovni je problem što stavovi, s kakvim je danas izletjela Bruna Esih, više nikoga ne šokiraju

Komentar istupa o 8. svibnju kao danu pada Zagreba

Dragan Markovina

https://www.telegram.hr/price/osnovni-je-problem-sto-stavovi-s-kakvim-je-danas-izletjela-bruna-esih-vise-nikoga-ne-sokiraju/

 

 

Priopćenje Vlade Republike Hrvatske

Nakon Drugog svjetskog rata, Europska unija osigurala mir i prosperitet našem kontinentu

Prije 74 godine, na današnji dan završen je Drugi svjetski rat, najstrašniji ratni sukob u povijesti čovječanstva, u kojemu su milijuni nevinih ljudi izgubili živote i proživjeli neviđene strahote te pretrpjeli golema razaranja. Završetak rata označio je i kraj Holokausta, najmračnijeg razdoblja u ljudskoj povijesti, te oslobođenje brojnih zatočenika u logorima diljem Europe.

https://vlada.gov.hr/vijesti/nakon-drugog-svjetskog-rata-europska-unija-osigurala-mir-i-prosperitet-nasem-kontinentu/25913

 

 

Predsjednica Republike posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu

8. svibnja 2019.

U povodu Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neovisnost Predsjednica Republike posjetila je Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve ubijene od pripadnika Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

 

Masovnim ubojstvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i djece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Bio je to razmjerno najveći poratni masovni zločin u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, za koji nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga. Ta i druga mjesta trajno čuvaju spomen na Križni put i opomena današnjem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad neponovljivom vrijednošću svakog ljudskog života, promicati duh hrvatskoga zajedništva i jačati demokraciju, kao jamstva slobode i mira.

 

http://predsjednica.hr/objava/1/1/3071

 

 

One comment

Odgovori