Promocija knjige Maxa Bergholza “Nasilje kao generativna sila” u Sarajevu

Promocija knjige Maxa Bergholza “Nasilje kao generativna sila: identitet, nacionalizam i sjećanje u jednoj balkanskoj zajednici” održat će se u četvrtak, 9. svibnja 2019. u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. O knjizi će uz autora govoriti Senada Kreso, Husnija Kamberović i Senadin Musabegović.

 

 

Promocija knjige Maxa Bergholza: Nasilje kao generativna sila

 

Izdavačka kuća Buybook organizuje gostovanje Maxa Bergholza, američko-kanadskog historičara i profesora, autora knjige “Nasilje kao generativna sila”. Bergholz dolazi u Sarajevo na promociju svoje knjige koja će se održati u četvrtak, 9. maja u 19 sati, u Kamernom teatru 55. Uz autora o knjizi govorit će prevoditeljica Senada Kreso, te Husnija Kamberović i Senadin Musabegović.

 

Max Bergholz profesor je historije nacionalizma, nasilja i Balkana na Odsjeku za historiju na Univerzitetu Concordia u Montrealu. Za knjigu “Nasilje kao generativna sila” dobio je, kako je saopšteno iz Buybooka, nagradu Joseph Rothschild koju Institut Harriman Univerziteta Columbia dodjeljuje za izuzetnu knjigu o Rusiji, Ukrajini, području Kavkaza, Srednjoj Aziji/Turskoj, Srednjoj Evropi i Balkanu, u kojoj je posebna pažnja posvećena pitanjima etniciteta i/ili nacionalizma. Američko historijsko društvo proglasilo ju je 2017. godine najboljim prvencem iz evropske historije od 1815. godine do kraja 20. stoljeća, dodijelivši Bergholzu nagradu Herbert Baxter Adams, jednu od najvažnijih nagrada na engleskom govornom području iz oblasti evropske historije.

 

Tokom dva zastrašujuća dana početkom septembra 1941. godine živote blizu dvije hiljade muškaraca, žena i djece divljački su oduzele njihove komšije u Kulen-Vakufu, maloj ruralnoj zajednici na današnjoj granici između sjeverozapadne Bosne i Hrvatske. To bezumlje – u kojem su žrtve kasapljene poljoprivrednim alatkama, utapane u rijeci i bacane u duboke okomite jame – bilo je vrhunac lanca lokalnih pokolja koji su započeli ranije tog ljeta. U knjizi Nasilje kao generativna sila Max Bergholz kazuje nam priču o naprasnom i zbunjujućem potonuću ove nekoć mirne multietničke zajednice u ekstremno nasilje. Ova dubinski istražena mikrohistorija pruža nam provokativne uvide u pitanja od globalnog značaja: Šta izaziva nasilje među zajednicama? Kako takvo nasilje među komšijama utječe na njihove identitete i odnose?

 

Nasuprot široko rasprostranjenom gledištu po kojem nacionalizam vodi u nasilje, Bergholz otkriva kako prevrati koje izazove lokalno ubijanje stvaraju dramatično nove percepcije etniciteta – sebe samoga, pretpostavljene “braće“ i onih koje se percipira kao “druge“. Kao posljedica, to nasilje je stvorilo nove zajednice, nove oblike i konfiguracije moći te nove prakse nacionalizma. Historiju ove zajednice obilježila je ta neočekivana eksplozija lokalnog, od nekolicine ljudi počinjenog nasilja, koje je funkcioniralo kao generativna sila u transformiranju identiteta, odnosa i života mnogih. Priča o ovoj uveliko nepoznatoj balkanskoj zajednici 1941. godine pruža nam moćno sredstvo za ponovno promišljanje temeljnih pretpostavki o međusobnim odnosima između etniciteta, nacionalizma i nasilja kako tokom Drugog svjetskog rata tako i šire, diljem svijeta.

 

Knjiga Nasilje kao generativna sila objavljena je u Buybookovom izdanju u jesen 2018. i uvrštena je u biblioteku Memorija, u okviru koje je do sada objavljeno nekoliko značajnih naslova: Deveta vrata pakla Rezaka Hukanovića, Krv realpolitike Florence Hartmann, Na Drini genocid Edine Bećirević, Krvnikov trag Juliana Borgera, Rat je mrtav, živio rat Eda Vulliamyja itd.

 

“Nasilje kao generativna sila historiografska je sinteza, izvanredna historiografska proza, ispripovijedana kao narativni tekst, ali i sociološka i antropološka studija. […] Knjigu kakvu je napisao Max Bergholz nismo dosad čitali. Ovaj se čitatelj ne sjeća kada je čitao nešto što mu je nanijelo takvu muku i skoro fizičku bol. Knjiga bi, kada bi je slučajno čitali i kada ništa u njoj ne bi preskakali, izazvala silan gnjev među hrvatskim, srpskim i bošnjačkim nacionalistima, kao i među zastupnicima moralne intaktnosti ustanka iz 1941, te one napuštene i prezrene povijesne istine iz socijalističkih vremena. Zapravo je nevjerojatno koliko nam je neprihvatljiva ova velika, možda i iskupljujuća knjiga”, napisao je o Bergholzovoj knjizi Miljenko Jergović.

 

Dok Mark Thompson povodom ove knjige ističe: “Nasilje na Balkanu je previše opisano, a premalo objašnjeno. Snagom fenomenalnog istraživanja, žive rekonstrukcije i pedantne analize, Max Bergholz nam razotkriva istinu o međuetničkom ubijanju u jednom bosanskom gradiću tokom 1941. godine. Istovremeno i nepristrasno i strasno i duboko odgovorno, njegovo istraživanje dokazuje da ekstremno nasilje ima transformativnu moć da stvori identitet. Ova izvrsna i prosvjetljujuća knjiga zaslužuje da dođe do najšireg kruga čitalaca.“

 

Izvor: https://www.oslobodjenje.ba/o2/kultura/promocija-knjige-maxa-bergholza-nasilje-kao-generativna-sila-454086

 

 

 

Odgovori