Kako nas vide drugi – Miljenko Jergović: “Kershaw našu najnoviju povijest tumači na način koji je blizak načinu i interpretaciji Ive Goldsteina”

“Do u najsitnija crevca vjeran faktografiji, Kershaw našu najnoviju povijest tumači na način koji je blizak načinu i interpretaciji Ive Goldsteina, samo što Kershaw nema ni Goldsteinove milosti prema temi, ni njegova hrvatskog patriotizma.”

 

 

Miljenko Jergović

 

Ian Kershaw: kratka, zloslutna i dramatična povijest sadašnjosti

 

20. 04. 2019.

 

(…)

 

Način na koji Kershaw tretira naše male uloge u velikoj europskoj povijesti nikako se neće svidjeti onoj moralno-intelektualnoj matici i eliti koja upravlja današnjom Hrvatskom. Osim što nema nikakvih simpatija za Hitlera, Pavelića i ustaše, Kershaw, premda antikomunist, vrlo jasno razlikuje Jugoslaviju od sovjetskog komunističkog bloka. Premda mu ne pjeva ode, Tito je u njegovoj interpretaciji pozitivac. Jednako je nezgodna stvar s njegovom interpretacijom ratova u devedesetima, te s ulogom Franje Tuđmana u najnovijoj europskoj povijesti. Do u najsitnija crevca vjeran faktografiji, Kershaw našu najnoviju povijest tumači na način koji je blizak načinu i interpretaciji Ive Goldsteina, samo što Kershaw nema ni Goldsteinove milosti prema temi, ni njegova hrvatskog patriotizma. Tako piše: “Ustaše su, često na bestijalan način, ubile stotine tisuća Srba (većinom), Židova i Roma. Broj ubijenih ogorčeno su osporavali i srpski (koji su ga preuveličavali) i hrvatski nacionalisti (koji su ga umanjivali). Franjo Tuđman, koji će uskoro postati predsjednik Hrvatske, bio je među onima koji su umanjivali razmjere ustaških ubijanja (bizarno je da je za progon Srba u NDH okrivio Židove, a tvrdio je također da je i broj ubijenih Židova u Holokaustu preuveličan).”

 

(…)

 

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

 

https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/ian-kershaw-kratka-zloslutna-i-dramaticna-povijest-sadasnjosti/

 

https://www.jutarnji.hr/komentari/ian-kershaw-kratka-zloslutna-i-dramaticna-povijest-sadasnjosti/8763545/

 

 

Odgovori