Josipa Alviž, Hrvoje Kekez, Luka Šešo, Zoran Turza, “Katolička crkva u Hrvatskoj”

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je 2018. godine knjigu u kojoj su autori “željeli dati sveobuhvatan pregled Crkve u Hrvatskoj nekoć i danas, sagledati Crkvu iz raznih perspektiva – očima teologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti i etnologa.”

 

 

O Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj dosad je napisano mnogo naslova u kojima se na Crkvu uglavnom gledalo kao na vjersku ustanovu kojoj je osnovna namjena širenje duhovnog nauka. No, Katolička crkva u Hrvatskoj živo je tkivo koje se duboko ukorijenilo u mnoge hrvatske domove, i to prije mnogo stoljeća. Rezultat toga, među ostalim, brojna su zadivljujuća umjetnička dostignuća – od velebnih katedralnih i župnih crkava do čudesnih primjera sakralnog slikarstva i kiparstva – te stoljetni običaji povezani s određenim vjerskim blagdanima koje vjernici prakticiraju svake godine i tako ne dopuštaju da se otmu zaboravu.

 

U ovoj knjizi autori su željeli dati sveobuhvatan pregled Crkve u Hrvatskoj nekoć i danas, sagledati Crkvu iz raznih perspektiva – očima teologa, povjesničara, povjesničara umjetnosti i etnologa.

 

U povijesti Katoličke crkve u Hrvatskoj bilo je mnogo istaknutih crkvenih dostojanstvenika. U ovoj je knjizi, u zasebnom poglavlju s biografijama, naglasak stavljen na osobe koje su proglašene svecima i blaženicima, no pridodana su im trojica prelata – biskupi Juraj Dobrila i Josip Juraj Strossmayer te nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić – koji su, svaki u svoje vrijeme, bili lučonoše hrvatskome puku u teškim trenucima.

 

Posebno poglavlje u knjizi posvećeno je stoljetnim vjerskim utočištima Hrvata. U našoj ih je domovini mnogo, a bez obzira bila ona nacionalna, biskupijska ili župna, tisuće vjernika pohode ih svake godine te mole i traže zagovor svetaca. Nerijetki su primjeri cjelonoćnih hodočašća, posebice u marijanska svetišta, u kojima cijele obitelji pronalaze mir i utjehu.

 

U pripremi ove knjige sudjelovalo je nekoliko autora koji Crkvu proučavaju iz različitih aspekata – teolog Zoran Turza, povjesničar Hrvoje Kekez i etnolog Luka Šešo (svi zaposlenici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu) te povjesničarka umjetnosti Josipa Alviž (zaposlenica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

 

Knjiga je bogato ilustrirana brojnim fotografijama priznatih fotografa i slikovnom građom iz vodećih muzejskih i arhivskih ustanova u Hrvatskoj, pa će biti još zanimljivija svima koji žele sveobuhvatno upoznati Katoličku crkvu u Hrvatskoj.

 

Izvor:

 

https://www.mvinfo.hr/knjiga/12647/katolicka-crkva-u-hrvatskoj

 

 

 

Odgovori