Georg G. Iggers, “Od istorizma do postmodernizma. Izabrani istoriografski ogledi”

Izdavač Akademska knjiga iz Novog Sada objavio je 2019. godine knjigu Georga G. Iggersa, “Od istorizma do postmodernizma. Izabrani istoriografski ogledi”, koju je priredio, preveo sa engleskog i njemačkog jezika, pogovor napisao i prilozima opremio povjesničar Michael Antolović.

 

 

Već nekoliko decenija unazad knjige Georga G. Iggersa imaju veliki značaj u oblasti istorije istoriografije i stekle su globalno priznanje unutar savremene „ekumene istoričara“. U knjizi Od istorizma do postmodernizma. Izabrani istoriografski ogledi, koju je priredio Michael Antolović, Iggers raspravlja o sledećim pitanjima: o istoriji i društvenom delovanju izvan nacionalnih i kontinentalnih granica; o racionalnosti i istoriji; o ulozi profesionalne istorijske nauke u stvaranju i izobličavanju sećanja; o upotrebi i zloupotrebi istorije i odgovornosti istoričara; o nacionalizmu i istoriografiji; o istoričarima izbeglicama iz nacističke Nemačke i političkim stavovima prema demokratiji; o hermeneutičkom istorizmu, naučnom pozitivizmu i marksizmu u XX veku; o značaju marksizma za istorijsku nauku danas kao i o marksističkoj tradiciji pisanja istorije na Zapadu.

 

Priređivač knjige Michael Antolović odlučio se da odabere radove koji će naglasiti aktuelnost Iggersovog mišlјenja i otkriti nam njegov doprinos novijim teorijskim diskusijama, koje nisu ograničene samo na istorijsku nauku, već zahvataju i probleme filozofije i društvene teorije.

 

Izvor: https://akademskaknjiga.com/katalog/od-istorizma-do-postmodernizma/

 

 

Odgovori