Predstavljanje knjige Žarka Lazarevića ”Između straha i nade. Gospodarsko-povijesne studije o teškoćama modernizacije”

Predstavljanje knjige slovenskog povjesničara Žarka Lazarevića ”Između straha i nade. Gospodarsko-povijesne studije o teškoćama modernizacije” održat će se u ponedjeljak, 15. travnja 2019. u Kulturno prosvjetnom društvu “Slovenski dom” u Zagrebu, Masarykova 13, s početkom u 19 sati.

 

U knjizi je prikazan proces ekonomske modernizacije na slovenskom području u devetnaestom i prvoj polovici dvadesetoga stoljeća. Riječ je o modelskom istraživanju koje je korisno i hrvatskim istraživačima, napose jer je autor uklopio uže (slovenske) fenomene u širi kontekst Habsburške Monarhije/Austro-Ugarske, odnosno prve jugoslavenske države.

 

Knjigu je sa slovenskoga prevela Anita Peti-Stantić.

 

Žarko Lazarević, slovenski povjesničar, znanstveni savjetnik u Institutu suvremene povijesti u Ljubljani i profesor ekonomske i socijalne povijesti na Primorskom univerzitetu u Kopru. Bavi se istraživanjima agrarne problematike, industrijalizacije, poduzetništva, uloge nacionalizma u ekonomiji, konzumerizma i oglašavanja te razvoja financijskog sektora u moderno doba.

 

Izvor:

 

http://www.ffzg.unizg.hr/slaven/juzslav/promocija-knjige-slovenskog-povjesnicara-zarka-lazarevica-izmedu-straha-i-nade-gospodarsko-povijesne-studije-o-teskocama-modernizacije/

 

https://www.facebook.com/Srednja-Europa-108077195878764/

 

 

Odgovori