Izložba ‘Židovi i Zagreb’ u Varaždinu

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u Varaždinu je u četvrtak, 11. travnja 2019. otvorena izložba ‘Židovi i Zagreb’, prva u nizu izložbi koje će biti organizirane u hrvatskim gradovima u kojima više ne postoji židovska zajednica.

 

Izložba je postavljena u varaždinskoj bivšoj sinagogi kako bi se podsjetilo na bogatu povijest varaždinske židovske kulture, ali i najavio skori početak nastavka obnove sinagoge sredstvima koja su osigurali Grad Varaždin i Ministarstvo kulture.

 

Izložbu organiziraju Židovska općina Zagreb i predstavnik židovske nacionalne manjine grada Zagreba (Sanja Zoričić Tabaković) uz podršku Grada Varaždina i Ministarstva kulture.

 

Izložba predstavlja povijest Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine 1806. i razdoblja modernizacije do 1941. godine, kada počinje vrijeme patnje i stradanja, doba holokausta. Na 56 panoa, u 26 tematskih cjelina s 415 slikovnih priloga, prikazan je udio Židova na svim područjima: u privredi i industriji, trgovini i bankarstvu, znanosti i medicini, sportu, izdavaštvu i publicistici, kulturi i filozofiji, arhitekturi i umjetnosti.

 

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako su napravljeni novi projekti za obnovu sinagoge, jer su prijašnji projekti bili takvi da je trebalo raditi iskapanja, podrume, nove sanitarne čvorove, što su veliki i skupi građevinski radovi koji ne bi bili u funkciji onoga što će biti temeljna namjena sinagoge, a to je multimedijalni prostor. Čehok se nada da će grad dobiti suglasnost pa i financijsku potporu države, kako bi u sljedećih nekoliko godina to vrijedno zdanje i obnovili.

 

“Židovi su ostavili trajan trag u našoj povijesti i mislim da svi zajedno moramo vratiti tim ljudima dostojanstvo, moramo urediti ovu zgradu koja će služiti današnjoj generaciji. Oni ne žele da se to više, osim jednog memorijalnog postava, koristi kao bogomolja, jer jednostavno židovske zajednice više nema, rekao je varaždinski gradonačelnik na otvorenju izložbe.

 

Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj, prisjetio se prvog “susreta” s varaždinskom sinagogom, kada je, kako je rekao, bio pomalo uzrujan jer je vidio u kakvom je derutnom stanju.

 

„No sada vidim da Grad ulaže napore u obnovu i vraćanje u njezine slavne dane. Sretan sam što sam ovdje na ovoj predivnoj izložbi koja prikazuje Židove. Oni su bili susjedi, doktori, trgovci, znanstvenici“, rekao je Mor u Varaždinu.

 

Predsjednik Židovske općine Zagrebu Ognjen Kraus, iznio je podatke o židovskim općinama na području Hrvatske, pa je tako naglasio kako ih je prije Drugog svjetskog rata bilo 41, od čega je ostalo samo njih 10, a od više od 40 sinagoga, danas su u funkciji samo tri – riječka, splitska i dubrovačka.

 

Autorica izložbe Snješka Knežević rekla je kako je lijepo što se Grad Varaždin odlučio na restauraciju sinagoge i naglasila da je to jedinstveno u Hrvatskoj, kako će objekt dobiti novu namjenu koja će biti na ponos kulture Varaždina.

 

Izložba „Židovi i Zagreb“ u Varaždinu je otvorena do 25. travnja.

 

Izvor: Hina

 

 

Odgovori