Hitlerova čudovišta u Filozofskom teatru

Tema novoga Filozofskog teatra koji će se održati 14. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu su Hitlerova čudovišta: Povijest nadnaravnoga u Trećem Reichu. Gost je američki povjesničar i vrsni poznavatelj suvremene njemačke povijesti, Eric Kurlander, koji je napisao intrigantno i minuciozno djelo o nacističkoj fascinaciji nadnaravnim, okultnim i fantastičnim.

 

Novi gost Filozofskog teatra pronicljivo prikazuje cjelovitu povijest nadnaravnoga u nacističkoj Njemačkoj – istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje je u službi održavanja vlasti propagirao Treći Reich. Poslije osam godina istraživanja, arhivskog rada i bilježenja, Kurlander nam po prvi put prezentira snažne veze između nacizma i nadnaravnog imaginarija.

 

Eric Kurlander predaje povijest na Sveučilištu Stetson u SAD-u, a doktorirao je na Sveučilištu Harvard. Dosad je, među ostalim, objavio knjige The Price of Exclusion: Ethnicity, National Identity, and the Decline of German Liberalism, 1898-1933 i Living with Hitler: Liberal Democrats in the Third Reich. Kurlander je objavljivao znanstvene članke u najznačajnijim svjetskim časopisima, dobitnik je stipendija brojnih uvaženih institucija, a za uspjehe u profesorskom radu primio je više nagrada.

 

Osim što je knjiga Hitlerova čudovišta bila najprodavaniji novi naslov Naklade Ljevak na prošlogodišnjem Interliberu, veliko zanimanje izazvala je i tribina posvećena njoj u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, uz Hrvoja Klasića i Nadeždu Čačinovič. Povučene su mnoge paralele između nacističkih konstrukcija Drugoga i sukladne demonizacije te trenutno prevladavajućega antiimigrantskog diskursa.

 

Sada konačno u Hrvatsku stiže i sam autor knjige koja ne može biti aktualnija u suvremenoj Europi u kojoj se ponovo rađaju čudovišta prošlosti.

 

Izvor: https://www.hnk.hr/hr/novosti/hitlerova-čudovišta-u-zagrebu-14-travnja-2019-u-filozofskom-teatru-s-autorom-ericom-kurlanderom-i-srećkom-horvatom/

 

 

Odgovori