Historiografski problem dana – Paul Boyer: “Takvi kritičari pitaju: Kakvo pravo imaš ti, koji si samo sveučilišni intelektualac, objavljivati kritička mišljenja o stvarima o kojima pravi domoljubi nikako ne mogu imati različita mišljenja?”

“Time je jasno otkriven sukob između popularnog pamćenja i patriotske afirmacije na jednoj, te normi historijskog istraživanja i argumenata na drugoj strani.”

 

 

Paul Boyer, “Čija je to povijest? Pamćenje, politika i historijska znanost”, u: Kultura pamćenja i historija, ur. Maja Brkljačić i Sandra Prlenda, Zagreb 2006, str. 333-334:

 

“Oni koji tako razmišljaju nisu zainteresirani za raspravu. Za njih je bezuvjetna potpora Trumanovoj odluci da baci atomsku bombu lakmus-papir patriotizma. Štoviše, odbacuju legitimnost same historijske profesije. Takvi kritičari pitaju: Kakvo pravo imaš ti, koji si samo sveučilišni intelektualac, objavljivati kritička mišljenja o stvarima o kojima pravi domoljubi nikako ne mogu imati različita mišljenja? Kao što je to moj korespondent iz Louisiane rekao: “Nitko ne može sumnjati da je to strano oružje spasilo američke živote”. On jednostavno nije mogao prihvatiti legitimnost pozicije da je upravo ta njegova tvrdnja, zapravo, predmet velike sumnje i da je otvorena za historijsko istraživanje i rasprave. Stoga nije imao alternative doli napada na značaj i integritet onih koji su takvu njegovu tvrdnju legitimno preispitivali. Time je jasno otkriven sukob između popularnog pamćenja i patriotske afirmacije na jednoj, te normi historijskog istraživanja i argumenata na drugoj strani.”

 

 

Odgovori