Predstavljanje knjige Dragana Markovine „Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.)“ u Splitu

U ponedjeljak 11. ožujka 2019. u 19 sati u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu (Dioklecijanova 7) bit će predstavljena knjiga Dragana Markovine Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.), od euforije do tabua. Uz autora o knjizi će govoriti Jurica Pavičić, a razgovor će moderirati Srećko Jurišić.

 

Knjiga Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.), od euforije do tabua Dragana Markovine nije ni apologija ni blasfemija, iako će je mnogi tako — pogrešno — shvatiti. Ona je žal za propuštenim šansama, za svijetom u kojem bi Vukovar i Mostar ostali netaknuti, u kojem se ne bi dogodio pokolj u Srebrenici i u kojem bi sve žrtve ratova u mirnoj svakodnevici provele devedesete godine.

 

Povijesna znanost dugo se dogmatski opirala pitanju “što bi bilo kad bi bilo”, ali je počela poimati da to pitanje može nekim novim, vrijednim spoznajnim svjetlima obasjati događaje koji su se doista zbili. Dragan Markovina u Jugoslaviji u Hrvatskoj poziva na dijalog čak i kad je kategoričan u svojim stavovima jer demokratska kultura sučeljavanja različitosti nije licemjerni ritual, već beskompromisni sraz argumenata, nemoguć bez slobode govora i građanske hrabrosti.

 

Izvor: https://fraktura.hr/blog/splitsko-predstavljanej-knjige-dragana-markovine.html

 

 

 

Odgovori