Horst Haselsteiner: “O izoliranim, strogo ograničenim, čistim nacionalnim kulturama stoga možemo govoriti samo u vrlo suženom i ograničenom smislu”

“Posebno dojmljivi primjer tog modela kulturne strukture bez sumnje je Podunavlje i Balkan sa svim svojim mogućnostima preuzimanja i teškoćama u recepciji.”

 

Horst Haselsteiner

 

Ogledi o modernizaciji u Srednjoj Europi (Zagreb 1997)

 

“O izoliranim, strogo ograničenim, čistim nacionalnim kulturama stoga možemo govoriti samo u vrlo suženom i ograničenom smislu. Kultura je – po svojemu biću i značaju – kao komunikacija upućena na razmjenu, uzajamni utjecaj i oplođivanje kako bi ispunila svoju prafunkciju te postala polifonom i polikromnom pojavom. Posebno dojmljivi primjer tog modela kulturne strukture bez sumnje je Podunavlje i Balkan sa svim svojim mogućnostima preuzimanja i teškoćama u recepciji.” (str. 256)

 

 

“O izoliranim, strogo ograničenim, čistim nacionalnim kulturama može se govoriti samo u suženom, ograničenom smislu. Po svojem biću i karakteru, kultura kao komunikacija mora biti upućena na razmjenu, uzajamno utjecanje i prožimanje kako bi ispunila sebi svojstvenu funkciju i postala polifonom i polikromnom pojavnom slikom. Posebno dojmljivi primjer za taj strukturni model kulture je bez sumnje Podunavlje odnosno Habsburška Monarhija sa svim svojim mogućnostima preuzimanja i svim receptivnim teškoćama.” (str. 237)

 

—-

 

Preminuo povjesničar Horst Haselsteiner (1942-2019)

 

 

Odgovori