Tribina ‘Čitanje kazališta’ na temu ‘Banalnost zla’

Tribinom ‘Čitanje kazališta’ Zagrebačko kazalište mladih najavljuje iduću premijeru – ovoga puta to je ‘Eichmann u Jeruzalemu’ (premijera 22.03.2019.) u režiji nagrađivanog slovenskog kazališnog redatelja Jerneja Lorencija. Tribina na temu ‘Banalnost zla’ održat će se u četvrtak, 7.ožujka, u dvorani Polanec, s početkom u 18 sati.

Autor i voditelj – Srđan Sandić.

Na tribini će govoriti Vesna Kesić, Nadežda Čačinovič i Tatjana Jukić.

 

Više o temi tribine:

 

Prije više od pola stoljeća u sudnici u Jeruzalemu počeo je proces koji nas je podsjetio na to da ratni zločin i zločini protiv čovječnosti ne zastarijevaju. Iza tog sudskog procesa je ostao i etički ogled Hannah Arendt koji je definirao naš pogled na prirodu zla.

O slavnoj knjizi, dopirnosu Arendtove, filološkom interesu, Americi tog i ovog vremena, sadašnjem trenutku u Hrvatskoj i reperkusijama ovog djela, razgovarat ćemo na tribini Čitanje kazališta.

Kratke biografije sugovornica:

Vesna Kesić – aktivistkinja, novinarka, publicistkinja, Arendtovu je zavoljela relativno kasno, na New School for social research gdje je i magistrirala. Kaže da nije u potpunosti sljedbenica filozofsko-političkih i svjetonazorskih pozicija spomenute autorice, ali je zahvaljujući njoj učila kako mišljenjem i analizom doći do razumijevanja povijesnih i suvremenih fenomena.

Nadežda Čačinovič – nedavno je izašla knjiga ‘Pisma od 1925. do 1975. i druga svjedočanstva’, koja kroz međusobnu prepisku razotkriva pozadinu kontroverzne ljubavne veze filozofa Martina Heideggera i Hanne Arendt, u prijevodu Nadežde Čačinovič, naše ugledne filozofkinje, feministice i jedne od prvakinja novoosnovane Nove ljevice. Nedavno umirovljena profesorica Čačinovič četrdeset godina je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu predavala estetiku, filozofiju kulture i filozofiju roda. Autorica je desetak teorijskih knjiga, jedna je od osnivačica i predavačica Centra za ženske studije u Zagrebu te je posljednjih osam godina bila i predsjednica Hrvatskog centra PEN-a.

Tatjana Jukić – profesorica na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz mnogobrojne studije koje kontinuirano objavljuje u renomiranim publikacijama, znanost je zadužila dvjema autorskim knjigama – Revolucija i melankolija. Granice pamćenja hrvatske književnosti (2011.) i Zazor, nadzor, sviđanje. Dodiri književnog i vizualnog u britanskom 19. stoljeću (2002). Nastavna djelatnost Tatjane Jukić vezana je za studij anglistike te za poslijediplomski studij kroatistike i komparativne književnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Izvor: https://hr-hr.facebook.com/events/2211900012204232/

 

 

Odgovori