Dokumentarni serijal o Valpovštini i Miholjštini (8-10): razbojništvo, ušoravanje i crkve tijekom 17. i 18. stoljeća

U serijalu Zapisi iz Valpovštine i Miholjštine u novim se dijelovima progovara o razbojništvu, ušoravanju i crkvama diljem Valpovštine i Miholjštine koncem 17. i tijekom 18. stoljeća.

 

Pod utjecajem mnogobrojnih potraživanja od strane službenika Dvorske komore, vlastelinske vlasti, ali i potreba Vojne krajine povećava se i broj razbojničkih skupina diljem Valpovštine i Miholjštine. Pripadnici spomenutih skupina djeluju diljem močvara i šuma valpovačkog vlastelinstva tijekom 1720-ih i 1730-ih godina. Iz toga su razloga osamnaestoljetna prostranstva šuma i močvara nekima bila majka, a nekima maćeha.

Zapisi iz Valpovštine i Miholjštine – Naselja prožeta razbojništvom

https://youtu.be/02urSp-4G8Q

 

Promatrajući zemljovide valpovačkog vlastelinstva iz 1730-ih godina možemo uočiti proces ušoravanja pojedinih naselja. Unatoč metodi, ali i okolnostima nastanka zemljovida možemo iznijeti tezu da su naselja izvan glavnih kopnenih i vodenih prometnih pravaca prva bila prožeta procesom ušoravanja.

Zapisi iz Valpovštine i Miholjštine – Razvoj naselja

https://youtu.be/w9lKHZbczoI

 

Na temelju objavljenih povijesnih izvora možemo interpretirati stanje crkava nekoliko desetljeća prije širenja razbojništva i postupnog ušoravanja naselja. Većina je crkava i kapela koncem 17. stoljeća bila u lošem stanju zbog sukoba iz 1680-ih godina i napuštanja većeg broja naselja od strane lokalnog stanovništva. Komorski popisivači su popisali zidane, drvene, ruševne, ali i spaljene crkve diljem budućeg osamnaestoljetnog valpovačkog vlastelinstva.

Zapisi iz Valpovštine i Miholjštine – Crkve (I. dio)

https://youtu.be/hatfJpalfUA

 

 

 

Odgovori