Stručno mišljenje: “U ovoj se knjizi ne drži da istine nema, već jedino da je nitko nema pravo prisvajati”

“U ovoj se knjizi ne drži da istine nema, već jedino da je nitko nema pravo prisvajati”, napominje autor ovoga Pojmovnika u kojemu se objedinjuju dosezi, rezultati i mijene njemačke, francuske, anglosaksonske i slavenske književno-teorijske tradicije i razmatraju suprostavljena stajališta različitih teorijskih škola.

 

Preko 250 natuknica i enciklopedijska metodologija njihova izbora i predstavljanja, akribičnost, znanstvena strogost i izvornost, pouzdanost leksikografske obrade i interpretacije, idealan su uvod u suvremenu književnu i kulturnu teoriju.

 

Nesvakidašnja znanstvena vrsnoća ove knjige ‒ koja se zasniva na osamostaljenu propitivanju autoriteta i na kritičkom propitivanju mnoštva konkurentnih i oprečnih polazišta, kao i u promišljanju postteorijske budućnosti hrvatske i svjetske književne i kulturne teorije ‒ rezultirala je iznimnom recepcijom u hrvatskom i njemačkom kulturno-znanstvenom krugu. Stoga i ne čudi da je knjiga doživjela već dva hrvatska izdanja u nakladi Matice hrvatske te njemačko izdanje u čuvenoj Rowohltovoj biblioteci Rowohlts Enzyklopädie.

 

Biblioteka Theoria. Novi niz, glavna urednica Jelena Hekman, likovno oblikovanje Luka Gusić. — Prvo izdanje knjige objavljeno je 1997. — Knjiga je opremljena opsežnom bibliografijom (str. 601-645) i pojmovnim kazalom

 

Vladimir Biti

 

Pojmovnik suvremene književne i kulturne teorije

 

Drugo izdanje

 

Izvor: http://www.matica.hr/knjige/1204/

 

Odgovori