Predstavljanje knjige Martina Previšića ”Povijest Golog otoka”

Predstavljanje knjige Martina Previšića ”Povijest Golog otoka” održat će se u četvrtak, 7. veljače 2019. u 19 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva 2). Uz autora o knjizi će govoriti dr. sc. Ivo Banac, red. prof, dr. sc. Aleksandar Jakir, red. prof, i dr. sc. Ivica Šute, izv. prof., a razgovor će moderirati glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

 

 

Danas, kada se temama iz prošlosti u nas uglavnom pristupa ostrašćeno, s puno predrasuda i unaprijed donesenim zaključcima, Povijest Golog otoka Martina Previšića objektivni je prikaz jedne od najkontroverznijih epizoda naše povijesti 20. stoljeća.

Ovo je prva cjelovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svjedočanstava bivših logoraša. Analizirajući kompleksni sustav logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspio spojiti znanstvenu preciznost historičara s talentom pripovjedača, osjećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije. Potresna svjedočanstva logoraša vode čitatelja kroz golootočku priču, no njih se ne glorificira i ne zlorabi, već ih se smješta u kontekst i vrijeme bacajući pritom novo svjetlo na prijelomne događaje započete Rezolucijom Informbiroa 1948.

 

 

Izvori:

 

https://fraktura.hr/blog/dogadaji.html

 

https://web2020.ffzg.unizg.hr/blog/2019/01/29/poziv-na-predstavljanje-knjige-martina-previsica-povijest-golog-otoka/

 

https://www.hnd.hr/dogadanja

 

https://www.mvinfo.hr/clanak/predstavljanje-knjige-povijest-golog-otoka-martina-previsica

 

Dodatne informacije:

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nova-otkrica-o-golom-otoku-na-vidjelo-izlazi-prava-istina-o-zloglasnoj-kaznionici-tito-staljiniste-u-pakao-uopce-nije-slao-zbog-ideologije/8348570/

 

Odgovori