Program HRT-a u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta HRT prikazuje igrani film “Deveti krug”, dokumentarne filmove “Židovski Brod na pučini vremena” i “Ostati čovjek” te čita ulomke iz eseja “Memorijalna kultura i holokaust” Snješke Knežević.

 

 

Hrvatska radiotelevizija

 

https://raspored.hrt.hr/

 

HRT — HTV 3, nedjelja, 27.01.2019.

17.00

Deveti krug, hrvatski film – uz Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti (R)

 

Drama. Radnja filma odvija se u Zagrebu 1941. godine. Sam naslov odnosi se na onaj dio koncentracijskog logora u kojem ustaški čuvari muče zatočene mlade djevojke. Ivo Vojnović (Boris Dvornik) nije baš sretan što ga je otac nagovorio da se formalno vjenča s mladom susjedom Ruth (Dušica Žegarac) kako bi je spasili od ustaškog progona. Uostalom, Ivo ima djevojku, vršnjakinju Magdu (Beba Lončar). Ruth na ulici uhite redarstvenici i ona ubrzo dospije u “deveti krug” logora…

Uloge: Dušica Žegarac, Boris Dvornik, Branko Tatić (Ivin otac), Ervina Dragman (Ivina majka), Dragan Milivojević (Zvonko), Beba Lončar, Vera Misita (teta), Mihajlo Kostić (Mladen)

Scenarij: Zora Dirnbach

Režija: France Štiglic

Godina proizvodnje: 1960.

Trajanje: 92 min.

Scenografija: Želimir Zagota

Snimatelj: Ivan Marinček

Glazba: Branimir Sakač

Urednica: Branka Papić

 

HRT – HTV3 27.01.2019. 18.35

 

Židovski Brod na pučini vremena, dokumentarni film

 

Danas Slavonski Brod, nekoć Brod na Savi. Mijenjalo se ime, ali ne i toplina kojom je taj grad dočekivao goste i smještao ih u svoje krilo da u njemu rastu. Bilo je tako i sa Židovima koji od sredine 19. stoljeća dolaze u grad u potrazi za poslom. Donijevši sa sobom upornost, volju i vjeru da u nepoznatom gradu mogu uspjeti, oni u nepunih 100 godina ondašnji Brod na Savi razvijaju do statusa važnog gospodarskog središta Austro-Ugarske Monarhije. Gradu dodaju srednjoeuropski štih i građanštinu. Danas u Slavonskom Brodu živi tek sjećanje na Židove kojih više nema. Većinu je progutao holokaust. Ostala su tek imena na mramoru i fotografije koje ne blijede.

 

Autor: Mario Beganović

Snimatelj: Damir Bednjanec

Tonski snimatelj: Damir Tepeš

Rasvjetljivač: Krešimir Takač

Montažerka: Vlatka Zadro

 

 

HRT – HTV3 27.01.2019. 21.11

 

Ostati čovjek, dokumentarni film (2017.)

 

“Ne mogu reći da sam ponosan što sam čovjek. Jer čovjek ima razum i s tim razumom je napravio najljepše ljudske tvorevine, a s druge strane – čisto životinjske stvari”. Tako svoju priču o pet logora smrti kroz koje je prošao zaključuje dr. Boris Braun. U svojoj 97. živo se sjeća svojih ranih dvadesetih. Tada student agronomije, iz bogate obitelji đurđevačkih Židova, zajedno s roditeljima odveden je od kuće, a o strahotama holokausta tek danas otvoreno razgovara sa sinovima Marijem i Davidom.

Solveg Sasson bila je tek djevojčica kada je doživjela prve premetačine u obiteljskom stanu na Jelačić placu u Zagrebu. Zajedno s dvije sestre, rat su preživjele zahvaljujući hrabrosti bakinih prijatelja, obitelji Jemić iz Zdenčine koji su ih dvije ratne godine skrivali na selu. Za to vrijeme njihov je otac dijelio sudbinu Židova odvedenih u Auschwitz. Tri sestre i danas pokušavaju doznati kada je i gdje točno stradao.

Film, koji prikazujemo u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, nastao je prema knjizi Jasminke Domaš “Ako tebe zaboravim”, premijerno je prikazan u sklopu 11. festivala tolerancije u Zagrebu.

 

Scenarij: Jasminka Domaš i Hana Gelb

Režija: Ljiljana Mandić

Snimatelj: Tomislav Trumbetaš

Montaža: Irena Korpes

Producentica: Ivana Alilović

Autor glazbe: Samuel Sacher

Urednica: Daniela Draštata

Godina proizvodnje: 2017.

 

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3), nedjelja, 27.01.2019.

 

09.30 – 10.00

 

Baština, mi i svijet

 

Objavit ćemo ulomke iz eseja “Memorijalna kultura i holokaust” autorice Snješke Knežević.

 

 

Odgovori