Drago Roksandić, “Historiografija u tranziciji”

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” u Zagrebu objavilo je u prosincu 2018. godine “Historiografiju u tranziciji” Drage Roksandića, djelo što ga “čine radovi koji su nastali u rasponu od 1992. do 2018. godine”.

 

 

Drago Roksandić

Historiografija u tranziciji

Zagreb: SKD Prosvjeta, 2018.

564 str.

 

 

Detaljnije o knjizi:

 

Historiografija u traziciji informativni file

 

 

 

Iz recenzija:

 

Djelo čine radovi koji su nastali u rasponu od 1992. do 2018. godine, a zajedničko im je obilježje svojevrsni profesionalni nonkonformizam, nezaziranje od „vrućih“ tema, teorijska inovativnost i nadasve dijaloška otvorenost. Kroz razmjerno veliki broj problemski različitih tekstova, nastalih u dva i pol desetljeća, djelo predstavlja autentično osobno svjedočanstvo o promjenama koje se zbivaju u hrvatskoj historiografiji u razdoblju nakon stjecanja državne nezavisnosti. Kako sam autor navodi u pogovoru (“Zašto ovakav izbor?”) djelo predstavlja svojevrsno autorsko svjedočenje “o promjenama u poimanju “zanata povjesničara” (Marc Bloch) u svijetu koji se neprekidno mijenja, iako ne nužno i napreduje, nego isto tako i nazaduje, prema načelima koje sam ne prestaje propitivati”.

– Prof. dr. sc. Slaven Ravlić

 

 

Ovom recenzentu se čini da bi se kao nit koja povezuje većinu ovdje sakupljenih historiografskih promišljanja i istraživanja, koji su svoje prvo izdanje doživljeli u znanstvenim zbornicima, časopisima i drugim publikacijama koji su objavljeni širom Europe (u Beču, Tübingenu, Frankfurtu, Rimu, Parizu) i na cijelom prostoru bivše jugoslavenske države (u Novom Sadu, Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Jasenovcu, Splitu i Puli), moglo označiti bavljenje – kako se na jednom mjestu u kontekstu rasprave o političkoj kulturi navodi – raznim inačicama konkretnohistorijskog odnosa nacionalizma i demokracije u zemljama zakašnjele ili promašene modernizacije.

– Prof. dr. sc. Aleksandar Jakir