Novi veliki projekt HRT-a: dokumentarni serijal “Predsjednik Tuđman”

“Predsjednik Tuđman” novi je kapitalni projekt Hrvatske radiotelevizije (HRT) planiran kao dokumentarni serijal s deset epizoda autora, scenarista i redatelja Gordana Malića i u produkciji Intermedia grupe čije je snimanje već počelo, a emitiranje na HRT-u je planirano krajem iduće godine uoči 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

 

U novom serijalu za HRT iz vanjske produkcije predviđeno je deset epizoda s igranim ilustracijama svaka u trajanju od pedeset minuta u kojima će se pratiti ne samo Tuđmanova biografija nego i politički kontekst u kojem je, između ostaloga, i Hrvatska između dva rata uključivši i pojavu prvih ideologija – komunizma, ustaštva i Hrvatske seljačke stranke (HSS), kazao je za Hinu autor serijala, novinar Gordan Malić.

 

“Obiteljski kontekst Franje Tuđmana bio je HSS-ovski. Njegov otac je bio delegat ZAVNOH-a i AVNOJA-a kao HSS-ovac, ne kao komunist. Tuđman je de facto lijevi HSS-ovac, to se vidjelo i 90-ih”, rekao je Malić dodavši kako će u serijalu posebno biti objašnjena pojava HSS-a koji je, kako je ocijenio, kao pokret okupljanja bio vrlo blizak HDZ-u.

 

Razgovori s pedesetak sugovornika

 

Kako je Malić istaknuo, na tome će se bazirati planirani početak serijala koji će završiti s onim što je iza Tuđmana ostalo – prije svega država pa stranka koja je i danas na vlasti i nažalost još uvijek podijeljeno društvo.

 

Kazao je i kako je taj projekt zamišljen kao dokumentarni serijal s igranim ilustracijama, odnosno planirane su i igrane scene bez dijaloga, razgovori s pedesetak sugovornika, ali i korištenje arhivskih foto i videomaterijala te autentičnih dokumenata iz raznih razdoblja dosad nepoznatih široj javnosti.

 

“Bit će tu prilike da nešto kažu i Tuđmanovi oponenti. U politici, a i u povijesti na kraju se sve svede ne nešto što je netko napravio, ne na ono što nije. Onda dolaze razna mišljenja o tome je li ono što je napravio dobro ili loše. Ali prvo dolazi rezultat, u ratu je to pobjeda, a u miru neki politički cilj.

 

Tuđmanov cilj bio je suverena Hrvatska, koju je ostvario pobjedom u Domovinskom ratu. O svemu drugom možemo imati različita mišljenja, ali ovo su nesporno povjesni rezultati. Za uspjeh je potrebno jako puno stvari, za neuspjeh samo jedna, zato sam se u serijalu više fokusirao na to zbog čega je to uspjelo baš Tuđmanu, a ne nekom drugom”, kazao je Malić. Rekao je i kako će za projekt biti intervjuirano pedesetak ljudi, ponajviše iz redova političkih aktera, sudionika i svjedoka vremena iz Hrvatske, ali iz inozemstva.

 

“U svim anketama koje se vode od osamostaljenja Hrvatske o povijesnim osobama među Hrvatima Tuđman i Tito uvijek su prvi i drugi. O Titu su snimljena dva dokumentarna serijala za HRT, a o Tuđmanu niti jedan”, kazao je Malić.

 

Suradnja Gordana Malića i Intermedia grupe na čelu s Miljenkom Manjkasom uspostavljena je nakon Malićeva serijala “Hrvatski premijeri osobno” prikazanog na HRT-u, nakon čega je taj novinar za svoj novi autorski projekt dokumentarnog serijala početkom ove godine tražio producenta koji bi, kako je istaknuo, osigurao visoke produkcijske standarde.

 

Iz Intermedia grupe, producenta tog projekta koji se radi isključivo za HRT, poručuju kako će planirani serijal biti drugačiji od njihovih prethodnih uključivši i nedavno prikazani “Rat prije rata” jer neće biti igranih dijelova – rekonstrukcija povijesnih događaja.

 

Autori očekuju veliku gledanost

 

Kazali su i kako će planirane filmske ilustracije bez dijaloga u tom dokumentarnom serijalu služiti kako bi “držale” dramaturgiju na visokoj razini, ali i da bi zamijenile korištenje arhivske građe u situacijama kada ona nedostaje. Ističu i da od novog serijala očekuju veliku gledanost jer je njihov prethodni serijal “Rat prije rata” na HRT-u imao u prosjeku oko 300.000 gledatelja u Hrvatskoj, a s onima i u inozemstvu i oko pola milijuna. Već sada prva epizoda tog serijala na Youtubeu ih ima oko 140.000 pregleda.

 

Glavni urednik svih televizijskih kanala HRT-a Bruno Kovačević je predstavljajući program rada javne radiotelevizije za 2019. na prošlotjednoj sjednici Programskog vijeća upravo taj dokumentarni serijal naveo kao jedan od kapitalnih projekata HRT-a u idućoj godini.

 

S HRT-a su u odgovoru Hini naveli i kako je seriju radnog naslova “Predsjednik” predložio neovisni proizvođač Intermedia grupa d.o.o, a ugovor o tome bio je sklopljen 21. kolovoza ove godine. Navode i kako će iznos naknade za taj serijal biti objavljen u godišnjem izvješću o ispunjene zakonske obaveze o nabavi djela od neovisnih proizvođača.

 

“Odluku o prihvaćanju djela donio je glavni urednik svih televizijskih kanala Bruno Kovačević uz suglasnost ravnatelja Poslovne jedinice Program Renata Kunića na temelju mišljenja Povjerenstva za nabavu dokumentarnih sadržaja – dokumentarno/dokumentarno-igranog filma i serije/serijala za djela ponuđena na javnom pozivu.

 

Riječ je o igrano-dokumentarnoj seriji čije je emitiranje na Hrvatskoj radioteleviziji planirano u 2019. a točan i termin i kanal bit će objavljeni naknadno”, zaključuje se u odgovoru HRT-a.

 

(Hina)

 

15.12.2018.

 

Izvor:

 

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/novi-mega-projekt-hrt-a-o-titu-su-snimljena-dva-serijala-a-o-tudmanu-niti-jedan-foto-20181215

 

 

Odgovori