Promocija knjige Domagoja Mihaljevića „Zbogom avangardo – Na razvalinama jugoslavenske socijalističke modernizacije“ u Beogradu

U četvrtak, 17. siječnja 2019. godine u 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu bit će promocija knjige Domagoja Mihaljevića „Zbogom avangardo – Na razvalinama jugoslavenske socijalističke  modernizacije“.

 

 

Promocija knjige Domagoja Mihaljevića „Zbogom avangardo – Na razvalinama jugoslavenske socijalističke modernizacije“

 

U četvrtak, 17. januara 2019. godine u 19h u Centru za kulturnu dekontaminaciju (sala na spratu) održaće se promocija knjige Domagoja Mihaljevića „Zbogom avangardo – Na razvalinama jugoslavenske socijalističke  modernizacije“, koja je izašla 2017. godine u ediciji Nove perspektive u izdanju Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

 

U predstavljanju knjige učestvuju: Luka Matić, urednik, i Domagoj Mihaljević, autor.

 

Rasprava o jugoslavenskoj prošlosti nije samo rasprava o prošlosti nego i rasprava o nastanku sadašnjosti. Utoliko nas prati poput sjene koju ne možemo preskočiti sve i kada bi smo htjeli. Koliko samo često netko od političara izgovori: „Pustimo prošlost i okrenimo se budućnosti.“ To je lako izgovoriti nekome kome je razvoj te prošlosti išao u korist i sada mu osigurava široku političku moć. On duguje svoju vlast toj prošlosti, ali očekuje od drugih da pobjegnu od nje, zašto? Zato jer je to garancija da sve ostane kako je, to je način da drugi ostanu zarobljeni u ideološkoj matrici koja reproducira postojeće odnose moći, dakle, da uspostavi zaborav i oduzme pravo na suprostavljanje. Razbijanje Jugoslavije i sav nacionalistički teret na kojem se temelje današnje države nisu procesi od kojih se može pobjeći jer predstavljaju izvor legitimiteta svih režima. Zato je potrebno razumijeti kako su se postojeće pojave razvile i uspostavile moć. To je prvi korak prema mijenjaju postojećeg stanja. Poznavanje sadašnjosti. Razumjeti kako se socijalistička zajednica zasnovana na bratstvu i jedinstvu naroda pretvorila u svoju suprotnost, u nacionaliatičke kapitalističke režime koji temeljito definiraju naš život danas. Polazna teza je da takav dijalektički obrat može biti proizvod samo klasne borbe, kao što i njegova negacija isto tako može samo doći kroz klasnu borbu (strateški promišljajući tko, kako i protiv koga). Kao što sugerira Walter Benjamin, samo je u tom političkom činu moguće teret historije nagomilan na pogrbljenim čovjekovim leđima zbaciti sa sebe i uzeti ga u ruke.

 

Izvor:

 

https://www.czkd.org/2019/01/promocija-knjige-domagoja-mihaljevica/

 

https://www.facebook.com/centarczkd/

 

 

 

Odgovori