Projekcija filma „Gorući grm“ – u sjećanje na Jana Palacha

Povodom 50. obljetnice smrti Jana Palacha, Veleposlanstvo Republike Češke i Hrvatsko-češko društvo pozivaju Vas na projekciju filma „Gorući grm“, nastalog u produkciji HBO. Projekcija će se održati u kinu Europa u Zagrebu dana 17.1.2019. u 19 sati. Film je na češkom jeziku uz hrvatske titlove.

 

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane, a nakon projekcije pozivamo Vas na mali domjenak uz čašu pive Staropramen, našeg sponzora!

 

Veselimo se Vašem dolasku.

 

K 50. výročí smrti Jana Palacha, Velvyslanectví České republiky a Chorvatsko – česká společnost Vás srdečně zvou na projekci filmu „Hořící keř“, produkce HBO.

 

Projekce se koná dne 17. ledna 2019 ve 19 hodin v záhřebském kině Europa. Film bude v češtině s chorvatskými titulky.

 

Vstup volný pro všechny zájemce, a po projekci Vás zveme na malé občerstvení se sklenkou piva Staropramen, našeho sponzora!

 

Těšíme se na Vaši návštěvu!

 

 

HBO Specijal: Gorući grm – U sjećanje na Jana Palacha

 

Horící ker

               

Info

 

Redatelj: Agnieszka Holland

Scenarist: Stepán Hulík

Producent: Tomas Hruby, Pavla Kubeckova

Produkcijska kuća: Etamp Film Production, HBO, Nutprodukce

Direktor fotografije: Rafal Paradowski, Martin Strba

Montaža: Pavel Hrdlicka

Glazba: Antoni Lazarkiewicz

Glumci: Tatiana Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach

 

Zemlja: Češka

Godina: 2013.

Trajanje: 84′

 

Sinopsis

 

Drama o uznemirujućem djelu Jana Palacha koji se spalio protestirajući zbog okupacije Čehoslovačke 1969. g. Dagmar Burešová zastupala je njegovu obitelj na postupku protiv člana komunističkog parlamenta koji je popljuvao Janovu žrtvu.

 

‘Gorući grm’ trodijelna je miniserija koju je za HBO režirala svjetski poznata redateljica Agnieszka Holland. Snimljena prema stvarnim događajima i likovima, ova se drama fokusira na alarmantno djelo studenta Jana Palacha koji se spalio protestirajući zbog sovjetsk okupacije Čehoslovačke 1969. g. Poslije je odvjetnica Dagmar Burešová preuzela njegovu ostavštinu zastupajući njegovu obitelj u postupku protiv člana komunističkog parlamenta koji je obeščastio Palachovu žrtvu. Borba za slobodu, moralni principi i izdržljivost u vremenu očaja doveli su do ujedinjenja ugnjetavane nacije, koja je porazila totalitaristički režim dvadeset godina poslije.

 

20. godišnjica Palachove smrti inspirirala je novu generaciju studenata da počnu proteste koji su doveli do pada komunizma u Čehoslovačkoj, kao i do pada Željezne zavjese u Europi. Odvjetnica Dagmar Burešová koja je provela život braneći procesuirane vođe opozicije postala je prva ministrica pravosuđa u slobodnoj Čehoslovačkoj.

 

U sklopu projekcije gledat ćemo prvu epizodu mini-serije u trajanju od 84 minute.

 

Životopis redatelja

 

Agnieszka Holland rođena je u Varšavi, Poljska, 1948. godine. Diplomirala je na filmskoj akademiji FAMU u Pragu te je svoju karijeru započela asistirajući Krzysztofu Zanussiju i Andrzeju Wajdi. Surađivala je s Krzysztofom Kieslowskim na scenariju njegove trilogije ‘Tri boje’. Njezin film ‘Gorączk’ prikazan je u natjecateljskom dijelu Berlinalea 1981. godine, iste godine kada je emigrirala u Pariz. Od tada je režirala više od 30 filmova, osvajajući nagrade Emmy, Zlatni globus, Zlatni lav i BAFTA. Njezini filmovi ‘In Darkness’, ‘Europa Europa’ i ‘Bittere Ernte’ bili su nominirani za nagradu Oscar.

 

U organizaciji Veleposlanstva Republike Češke i Hrvatsko-češkog društva. Ulaz je slobodan.

 

Izvor: http://www.kinoeuropa.hr/program/hbo-specijal-goruci-grm-u-sjecanje-na-jana-palacha-137973

 

Odgovori