Vladimir Stojsavljević, roman “Opijum za narod”

Naklada Ljevak objavila je u prosincu 2018. roman Vladimira Stojsavljevića “Opijum za narod” koji tematizira Zagreb iz godine 1964. – godine poplave, vremena hladnog rata i – televizije.

 

 

Roman “Opijum za narod” Vladimira Stojsavljevića slika je Zagreba iz godine 1964. Priča nije nostalgično sjećanje na ugodno doba odrastanja, nego je, uz dokumentarnost, opora priča o unaprijed izgubljenim nadama. Iako autor opisuje vlastitu obitelj – likovi majke, oca i dviju sestara – ustvari opisuje zaboravljeno doba Zagreba, godinu poplave, vrijeme u kojemu je posijano sjeme sadašnjosti, doba hladnog rata, prvog navikavanja na televiziju koja se kolektivno gledala i vrijeme stvaranja životnog okvira glavnog lika, dječaka Velimira.

 

Vladimir Stojsavljević rođen je u Bjelovaru 1950. Škole je pohađao u Zagrebu (osnovna, gimnazija, FF) i Ljubljani (AGRFTV), te diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku režije. Novinarstvom se bavio od 1967. godine i tijekom vremena pisao u svim značajnijim tjednicima i dnevnicima bivše i nove države, a u ranoj mladosti bavio se i filmom.

 

Kazališnu karijeru započeo kao student na Dubrovačkim ljetnim igrama, u predstavi Georgija Para “Eduard Drugi” 1971. godine i otada do danas režirao i napisao petnaestak vlastitih drama i komedija. Naročite uspješnice bile su “Njegovatelj mašte” s Brankom Cvitković 1983. godine, “Katarina Zrinska” u Teatru ITD 1993. godine u režiji Božidara Violića, te u vlastitoj režiji komedije “O tome se u našoj kući ne govori” u ZeKaeMu (1996.) i “Tango, drugi put” u HNK Osijek (1999).

 

Dramski tekstovi su mu nagrađivani – prva nagrada Republičkog sekretarijata za kulturu 1985. godine (Ljubav i država) i 1987. godine (Sveti čovjek Bošković), te prva nagrada i otkup na pozivnom natječaju ZeKaeMa (Krundiba) 1980. godine, treća nagrada “Marin Držić” (Nikola Sedmi) 2008, te više nagrada za radio drame i eseje.

 

Uz kontinuirani rad dramskog pisca i redatelja, sudjelovao u raznorodnim kazališnim festivalima (BITEF, Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre, MESS, Pulsko ljeto, Čakovečko ljeto itd.) kao producent i voditelj okruglih stolova, te u raznim aktivnostima kulturnog marketinga.

 

Izvor: https://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-22571-opijum-za-narod

 

Odgovori