Dokumentarni serijal o Valpovštini i Miholjštini (5-7)

U novim se dijelovima dokumentarnog serijala Zapisi iz Valpovštine i Miholjštine govori o migracijama stanovništva krajem 17. i tijekom prvih desetljeća 18. stoljeća.

 

Nakon vojnih sukoba koji su trajali tijekom 1680-ih godina diljem Slavonije, Srijema i Baranje između osmanske i habsburške vojske došlo je do konačne promjene vlasti početkom 1690-ih godina u međuriječju Drave, Dunava i Save. Tijekom tih je burnih godina muslimansko stanovništvo napustilo središta poput Požege, Osijeka, Orahovice pa tako i središta nahija Valpovo i Moslavinu u slavonskoj Podravini. Za to je vrijeme kršćansko stanovništvo napuštalo naselja i odlazilo u nekadašnja središta nahija poput Valpova ili u močvare. Na taj je način pokušavalo doskočiti svojevrsnom nesređenom stanju koje je bilo posljedica ratnih godina.

 

Koncem 17. i početkom 18. stoljeća počinje se dio kućedomaćina sa svojim obiteljima vraćati u naselja koja su napuštali tijekom zadnja dva desetljeća. Tako su ponovno „podignuta“ naselja diljem slavonske Podravine, odnosno Valpovštine i Miholjštine. Budući da su nekadašnje prostore naselja, kuće i okućnice „gutale“ obližnje rijeke i šume određeni broj ponovno naseljenih naselja počinje doslovno seliti od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara. Kao primjere možemo navesti današnja općinska središta Petrijevce i Marijance. Prvospomenuti Petrijevci su u manje od desetljeća od naselja koje je bilo između rijeka Drave i Karašice postalo naselje na desnoj obali rijeke Karašice, gdje se i danas nalazi manje od deset kilometara od Osijeka. Ostali nekadašnji migranti iz okolnih naselja (Rakitovica, Črnkovci, Marjančaci, Metlinci, Merčinci…) tijekom prvih godina i desetljeća 18. stoljeća asimilirali su se u budućem vlastelinskom središtu Valpovu i kotarskom središtu Miholjcu (Donjem Miholjcu).

 

Zapisi iz Valpovštine i Miholjštine – Donji Miholjac, 2. dio

https://youtu.be/rR5yrXfV8SQ

 

Zapisi iz Valpovštine i Miholjštine – Naselja migranti, 1. dio

https://youtu.be/KYB7MR9KxrE

 

Zapisi iz Valpovštine i Miholjštine – Naselja migranti, 2. dio

https://youtu.be/2EaTT-AeqvQ

 

 

Odgovori