Znanstveni skup “Međimurska događanja 1918./1919. godine” i izložba “Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!”

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu organizira u ponedjeljak, 7. siječnja znanstveni skup “Međimurska događanja 1918./1919. godine”, a dan kasnije, 8. siječnja 2019. u Muzeju Međimurja Čakovec otvara se izložba “Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!”

 

 

Znanstveni skup na temu Međimurska događanja 1918./1919. godine

 

Uz obilježavanje 100 godina oslobođenja Međimurja od Mađarske Ogranak matice hrvatske u Čakovcu u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, Zrinskom gardom Čakovec, Družbom Braće Hrvatskoga Zmaja, Zmajskim stolom Čakovec i Zrinskim konjanicima organizira znanstveni skup na temu Međimurska događanja 1918./1919. godine.

 

Skup će se održati u ponedjeljak 7. siječnja 2019. godine u muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja (MIC) s početkom u 10 sati.

 

Znanstveno-radni odbor čine akademik Dragutin Feletar, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Branko Sušec, Međimurska Županija, Stjepan Kovač, gradonačelnik grada Čakovca, Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca, Ivan Pranjić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja, Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde, Zrinski konjanici, predsjednik Marijan Ramušćak, Ivica Zanjko, pročelnik Zmajskog stola DBHZ, msgr,dr.sc Juraj Kolarić, pra Željko Železnjak, gvardijan Franjevačkog samostana Čakovec, Jurica Cesar, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje, Štrigova, doc.dr.sc. Krunoslav Mikulan, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

Nakon svečanog izlaganja i prigodnog govora župana Matije Posavca o današnjem gledištu na oslobođenje Međimurja 1918./19. na znanstvenom skupu govorit će redom: Dragutin Feletar, Krunoslav Mikulan, Vladimir Huzjan, Josip Črep, Ana Šestak, Vladimir Kapun, Željko Bartulović, Danijel Ciglarić, Stjepan Hranjec, Zvonko Kovač, Juraj Kolarić, Ivan Pranjić, Tomo Blažeka, Borka Bunjac, Josip Šimunko i Barbara Markač Despinić. Trajanje programa predviđa se do 14 sati.

 

Program:

 

https://mmc.hr/znanstveni-skup-na-temu-medimurska-dogadanja-1918-1919-godine/

 

 

Izložba povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države: od 8. siječnja do 28. ožujka 2019.

 

Domorodci!

 

Medjimurci!

 

Suženjstvu je našemu kraj!

 

 

Izložba povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države

 

8. siječnja – 28. ožujka 2019.

 

Izložbeni salon, Muzej Međimurja Čakovec

 

 

Povodom obilježavanja 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja hrvatskoj domovini, baštinske ustanove Muzej Međimurja Čakovec, Državni arhiv za Međimurje i Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec zajednički su priredile izložbu pod nazivom Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!

 

Otvorenje izložbe povezano je sa spomendanom 9. siječnja – Danom donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države, koji je Hrvatski sabor proglasio danom spomena značajnim za očuvanje jedinstvenosti hrvatskoga teritorija.

 

Kako bi se dao kontekst događajima koje obilježavamo izložba započinje pregledom situacije u Međimurju početkom 20. stoljeća i pregledom rada s jedne strane na mađarizaciji, a s druge strane na borbi za očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta međimurskoga naroda. Tema Međimurja i Međimuraca u Prvom svjetskom ratu važna je jer izravno utječe na događaje koji čine okosnicu ove izložbe: međimurska revolucija u studenom 1918., prva vojna akcija za oslobođenje Međimurja, rad Narodnoga vijeća za Međimurje i pripreme za drugi pohod, ulazak hrvatske vojske u Međimurje na Badnjak 1918. te Velika narodna skupština u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine. Nakon odlaska mađarske vojske i civilne uprave iz Međimurja trebalo je ponovno normalizirati život i postaviti novu hrvatsku upravu što je otežavala mađarska propaganda, čak i nakon mirovne konferencije u Trianonu koja je definirala rijeku Muru kao granicu Kraljevstva SHS-a s Mađarskom.

 

Stručnjaci Muzeja Međimurja Čakovec, Državnoga arhiva za Međimurje i Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec zajedničkim su istraživanjima dostupnih izvora i građe iz temom obuhvaćenoga razdoblja, postavili izložbu koja će, nadamo se, zainteresirati javnost za prijelomne događaje iz međimurske povijesti kao i za rad naših ustanova na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Međimurja.

 

Otvorenje izložbe biti će u utorak 8. siječnja 2019. u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Izložba će ostati otvorena do 28. ožujka 2019. i moći će se razgledati u radno vrijeme muzeja (ponedjeljak – petak 07 – 15 h; subota i nedjelja od 10 – 14 h). Ulaz će biti besplatan. Za škole će biti organizirana vodstva kustosa izložbom, a vodstva će biti potrebno unaprijed dogovoriti i najaviti na mail adresu: mmc@mmc.hr ili telefonom na 040/313 499.

 

Izvor: https://mmc.hr/izlozba-povodom-100-obljetnice-odcjepljenja-medimurja-od-madarske-drzave-od-8-sijecnja-do-28-ozujka-2019/

 

 

Odgovori