Preminuo izraelski pisac Amos Oz

U 79. godini preminuo je poznati izraelski pisac Amos Oz koji je u svojim djelima, od kojih su mnoga prevedena na hrvatski jezik, tematizirao izraelsko-palestinski sukob.

 

 

Odlazak velikog pisca: Preminuo je Amos Oz

 

 

Amos Oz, jedan od najvećih izraelskih pisaca, preminuo je u 79. godini.

 

Rođen kao Amos Klausner 1939. u Jeruzalemu, Oz je jedan je od prvih Izraelaca koji je zagovarao rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba nakon Šestodnevnog rata. Objavio je dvadeset romana, među kojima se posebno ističu Moj MichaelPlanina lošeg savjetaSoumchiCrna kutijaFimaPantera u podrumuIsto more, autobiografski roman Priča o ljubavi i tminiRimovanje života i smrti, te najnoviji Juda. Objavio je i niz esejističkih knjiga, od kojih valja izdvojiti U zemlji IzraelIzrael, Palestina i mir te Kako izliječiti fanatika.

 

Djela su mu prevedena na više od četrdeset svjetskih jezika. Redovito objavljuje eseje o politici, književnosti i miru. Pisao je za DavarYedioth AhronothNew York Review of Books i sve važnije svjetske dnevne novine. Dobitnik je niza prestižnih nagrada – Izraelske nagrade za književnost (1998.), Mirovne nagrade njemačkih nakladnika i knjižara (1992.), Goetheove nagrade grada Frankfurta (2005.), francuske nagrade Senders (2004.), Heineove nagrade (2008.), Mediteranske nagrade (2010.), Nagrade Franz Kafka (2013.), književne nagrade Haus der Kulturen der Welt (2015.) i mnogih drugih važnih svjetskih nagrada i priznanja.

 

Izvor: https://fraktura.hr/blog/odlazak-velikog-pisca-preminuo-je-amos-oz.html

 

Više o prevedenim knjigama:

 

https://fraktura.hr/amos-oz

 

 

 

 

Odgovori