Ivo Lučić, “Od vila ilirskih do Bijeloga puta – stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”

Nova knjiga povjesničara Ive Lučića objavljena je 2018. godine u nakladi Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

 

 

Knjiga Ive Lučića Od vila ilirskih do Bijeloga puta – stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti prvorazredno je historiografsko znanstveno djelo. Autor se usredotočio na izvore od kojih dio dosad nije bio poznat široj javnosti, dio ni povjesničarima, a dio je stajao negdje u zapećku, zapostavljen i zanemaren.

Iz naslova knjige vidljivo je kako ona obuhvaća povijesno razdoblje od ilirskog pokreta s početka devetnaestoga stoljeća, kao i njegovih refleksija na Bosnu i Hercegovinu, pa do pred kraj dvadesetoga stoljeća i Bijeloga puta koji je kao i nekada “vilinski glas” iz Zagreba vodio u Bosnu.

Autor ne prihvaća kao mjerodavne uvriježene narative, mitove, percepcije, preferencije i službene historiografije nego, kako najavljuje u podnaslovu, “stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”, mnoge od njih stavlja pod upit iz nove i drukčije perspektive. To čini nemilosrdno, ali metodološki oprezno, kako se od povjesničara i očekuje.

Najveći dio knjige, jedna trećina, posvećen je zbivanjima nakon raspada Jugoslavije, te međunarodnog priznanja i proglašenja “Republike Bosne i Hercegovine” u proljeće 1992.

Raznovrsnost i bogatstvo izvora otkriva da knjiga Od vila ilirskih do Bijeloga puta nije napisana ad hoc, nego je plod dugogodišnjeg istraživanja, prikupljanja materijala i izravnog uvida u temu. Tekst je popraćen brojnim fotografijama, od kojih su neke prvi put objavljene.

Čitatelj koji želi istražiti bogatu, fascinantnu, turbulentnu i prevrtljivu bosansku i hercegovačku povijest neće ostati razočaran knjigom. Neki će je čitati od korica do korica, jer je pitko pisana; drugi će više pozornosti posvetiti pojedinim temama i izvorima, među kojima se može pronaći pravo blago za daljnja istraživanja.

Djelo ima i “dodanu vrijednost” koju se ne može zanemariti – knjiga je politički relevantna za današnjicu. Ništa u političkim previranjima današnje Bosne i Hercegovine ne može se razumjeti bez uvida u njezinu povijest.

Nova knjiga Ive Lučića objavljena je u nakladi Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest.

 

Broj stranica: 368

 

Godina izdanja: 2018

 

Izvor: https://shop.skolskaknjiga.hr/od-vila-ilirskih-do-bijeloga-puta-stranputicama-bosanske-i-hercegovacke-povijesti.html

 

Dodatne informacije:

 

https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-komentari/od-vila-ilirskih-do-bijeloga-puta-knjiga-o-bih-u-kojoj-cinjenice-nisu-kapitulirale-pred-politickom-korektonoscu/8151128/

 

https://www.jabuka.tv/zagreb-ivo-lucic-predstavlja-novu-knjigu-od-vila-ilirskih-do-bijelog-puta/

 

https://www.hlk.hr/u-splitu-predstavljena-knjiga-prof-lucica-od-vila-ilirskih-do-bijeloga-puta-u-nakladi-hlk-a.aspx

 

https://narod.hr/svijet/25-obljetnica-humanitarnog-konvoja-bijeli-put-za-novu-bilu-vukovar-u-hrvatskoj-i-sredisnja-bosna-u-bih-simboli-su-borbe-hrvatskog-naroda-i-zrtve-domovinskog-rata

 

https://hkm.hr/vijesti/nova-knjiga-ive-lucica-o-bolnici-nova-bila/

 

https://www.vitez.info/od-vila-ilirskih-do-bijeloga-puta-autora-dr-sc-ive-lucica/

 

Odgovori